Wyborna nalewka z malin, którą warto mieć w swojej spiżarce

Nalewka z malin
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z malin

  • 1 litr Wódka 40%
  • 1 kg Maliny
  • 400 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Maliny zdejmij z szypułek, wyrzuć uszkodzone bądź zepsute sztuki i przepłucz je delikatnie pod strumieniem zimnej wody. Przygotowane maliny przełóż do dużego, czystego słoja.

  2. 2

    Do słoika z malinami wlej 800 ml wódki, wymieszaj delikatnie i zakręć naczynie. Odstaw je w ciepłe i słoneczne miejsce na 7 dni, każdego dnia kołysząc lekko słojem.

  3. 3

    Po tygodniu przelej nalewkę do innego, najlepiej mniejszego słoika. Większy słój, w którym pozostały owoce zalej pozostałą wódką i wsyp 400 g cukru. Zamieszaj dokładnie i zamknij słoik. Odstaw w to samo miejsce, w którym znajdowała się wcześniej nalewka z malin i mieszaj, kołysząc słojem, najlepiej kilka razy dziennie. Pozostaw na 2 dni.

  4. 4

    Owoce oddziel przy pomocy sitka, a nalewkę wymieszaj z tą wcześniej zlaną.

  5. 5

    Jeżeli po przecedzeniu nalewka z malin nie będzie klarowna można ją dodatkowo przefiltrować. Gotową nalewkę przelej do mniejszych, czystych butelek. Tak przygotowana powinna leżakować przez co najmniej 6 miesięcy.

    Polecamy również przepis na nalewkę z aronii.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też