Wyborna nalewka z malin, którą warto mieć w swojej spiżarce
Sprawdzony i niezawodny przepis na nalewkę malinową, która zawsze wychodzi. Wykonana z kilka składników rewelacyjnie smakuje i fantastycznie wygląda. Niegdyś serwowana do ostrych dań i przekąsek lub jako poczęstunek dla gości. Dzisiaj przygotowuje się ją dla przyjemności i jej właściwości leczniczych. Koniecznie wypróbuj niezawodny przepis na nalewkę z malin.
Składniki
Nalewka z malin
- 1 litr Wódka 40%
- 1 kg Maliny
- 400 g Cukier
Przygotowanie
- 1
Maliny zdejmij z szypułek, wyrzuć uszkodzone bądź zepsute sztuki i przepłucz je delikatnie pod strumieniem zimnej wody. Przygotowane maliny przełóż do dużego, czystego słoja.
- 2
Do słoika z malinami wlej 800 ml wódki, wymieszaj delikatnie i zakręć naczynie. Odstaw je w ciepłe i słoneczne miejsce na 7 dni, każdego dnia kołysząc lekko słojem.
- 3
Po tygodniu przelej nalewkę do innego, najlepiej mniejszego słoika. Większy słój, w którym pozostały owoce zalej pozostałą wódką i wsyp 400 g cukru. Zamieszaj dokładnie i zamknij słoik. Odstaw w to samo miejsce, w którym znajdowała się wcześniej nalewka z malin i mieszaj, kołysząc słojem, najlepiej kilka razy dziennie. Pozostaw na 2 dni.
- 4
Owoce oddziel przy pomocy sitka, a nalewkę wymieszaj z tą wcześniej zlaną.
- 5
Jeżeli po przecedzeniu nalewka z malin nie będzie klarowna można ją dodatkowo przefiltrować. Gotową nalewkę przelej do mniejszych, czystych butelek. Tak przygotowana powinna leżakować przez co najmniej 6 miesięcy.
Polecamy również przepis na nalewkę z aronii.
Nalewka z malin jest jednym z tych przepisów, których nie trzeba polecać. Każdy, kto miał okazję jej spróbować, wie, że jest to prawdziwy rarytas. Przygotowanie malinówki umożliwia zachowanie tych sezonowych owoców na dłużej i cieszenie się nimi w okresie jesienno-zimowym. Aromat nalewki z malin sprawia, że bez trudu można wrócić myślami do słonecznego lata, delektując się jej doskonałym smakiem.
Nalewka z malin — właściwości zdrowotne
Warto wiedzieć, że nalewka z malin poza walorami smakowymi posiada także wiele właściwości prozdrowotnych. Działa ona rozgrzewająco, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbaty z cytryną oraz podczas walki z sezonowym przeziębieniem. Nalewka z malin wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i ściągające, obniża ciśnienie tętnicze, a także łagodzi bóle menstruacyjne. Według niektórych badań częste spożywanie malin ma pozytywną korelację ze zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia. Ponadto nalewka z malin zawiera w sobie kwas elagowy, któremu przypisuje się działanie antynowotworowe.
Nalewka z malin — jak ją przygotować? Porady i wskazówki
Nalewkę z malin można przygotować zarówno z użyciem wódki, spirytusu jak i bimbru. Co więcej, domowy trunek można także wykonać, zastępując dodatek cukru miodem, przez co zdobędzie on charakterystycznego dla miodu posmaku oraz nieco dodatkowych właściwości zdrowotnych.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by nalewkę z malin wykonać również z malin mrożonych. Warto mieć jednak na uwadze, że tak przygotowana nie będzie miała aż tak intensywnego smaku i aromatu jak ta, wykonana ze świeżych owoców sezonowych. Jest to jednak alternatywa dla osób, które chcą przygotować nalewkę z malin niezależnie od pory roku. Warto ponadto zwrócić uwagę na przechowywanie malinówki. Zastosowane szklane butelki powinny być wykonane z grubego bezbarwnego szkła, natomiast zakrętki — zapewniać całkowitą szczelność domowego trunku.