Przepis na aromatyczny sok malinowy — nie może go zabraknąć w twojej spiżarni
Sok malinowy to receptura, za którą szaleją zarówno najmłodsi milusińscy, jak i starsi domownicy. Rarytas ten można wykorzystać latem jako odświeżający dodatek do koktajli i napojów, natomiast zimą warto dodawać go do herbaty, tworząc rozgrzewający trunek. Jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że sok malinowy staje się pozycją obowiązkową w domowej spiżarni. Nie zwlekaj dłużej i przygotuj samodzielnie ten aromatyczny syrop.
Składniki
Sok malinowy
- 1 sztuka Cytryna
- 1 kg Maliny
- 400 g Cukier
Przygotowanie
- 1
Maliny opłucz zimną, bieżącą wodą. Następnie starannie je przejrzyj w celu pozbycia się wszystkich zepsutych owoców.
- 2
Maliny umieść w garnku. Następnie wsyp cukier i pozostaw mieszankę na ok. 2 godziny, by owoce puściły sok.
- 3
Gdy upłynie wyznaczony czas, postaw garnek na palniku o średniej mocy i podgrzewaj składniki przez 10 minut, odliczając czas od momentu zagotowania.
- 4
Zawartość garnka przecedź przez sito, aby pozbyć się wszelkich pestek.
- 5
Do naczynia z sokiem malinowym wlej sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj wszystkie komponenty.
- 6
Trzy słoiki o pojemności 250 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 7
Sok malinowy ponownie zagotuj, a następnie wlej do przygotowanych słoików i szczelnie je zakręć.
Sok malinowy pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj zaprawy w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Na półkach sklepowych znaleźć można całą plejadę soków malinowych, jednak gwarantujemy, że właśnie ten przyrządzony samodzielnie, smakuje najlepiej. Pełna kontrola jakości wykorzystywanych składników oraz zaangażowanie włożone w proces przygotowań sprawiają, że syrop staje się prawdziwym rarytasem, nieporównywalnym smakowo do masowo produkowanych odpowiedników. To także rewelacyjna propozycja dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowymi zaprawami. Zapewniamy, że sok malinowy spreparowany zgodnie z naszą sprawdzoną recepturą zawsze się udaje.
Jak przygotować sok malinowy? Praktyczne wskazówki, które musisz znać
Aby przygotować najlepszy na świecie sok malinowy, na początku należy zaopatrzyć się w niezbędne komponenty. Wszystkie wymagane produkty zamieściliśmy na liście składników. Kluczową rolę odgrywają oczywiście tytułowe owoce, które — ku zaskoczeniu wielu osób — mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Upewnij się jednak, że zostały one starannie wyselekcjonowane i nie zawierają żadnych zepsutych egzemplarzy. Maliny należy zasypać cukrem i odczekać, aż wydzieli się z nich gęsty, ciemnoróżowy sok. Jeżeli chcesz przyspieszyć wspomniany proces, rozetrzyj komponenty drewnianą łyżką i od razu przejdź do następnego etapu przygotowań.
Zobacz także: Sok z rokitnika — remedium na dolegliwości żołądkowe i sezonowe infekcje
Sok malinowy podgrzewaj, aby uzyskał pełnię smaku i odpowiednią konsystencję. Aby syrop stał się klarowny, pamiętaj o przetarciu składników przez sito. W celu utrzymania prezentowanej receptury w duchu zero waste pozostałą pulpę owocową proponujemy wykorzystać do wykonania pysznego kompotu. Wystarczy dodać wodę i pozostawić roztwór na ok. 30 minut. Następnie ponownie przecedź płyn przez sito, dodaj liście mięty oraz plasterki cytryny i wspaniały syrop gotowy.
Sok malinowy można spożywać bezpośrednio po spreparowaniu, jeżeli jednak pragniesz cieszyć się jego smakiem przez wiele miesięcy, należy go odpowiednio zakonserwować. W tym celu przelej gorący syrop do czystych, wyparzonych słoiczków i szczelnie je zakręć. Z uwagi na wysoką zawartość cukru sok malinowy nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.