Przepis na aromatyczny sok malinowy — nie może go zabraknąć w twojej spiżarni

Sok malinowy
Źródło: Shutterstock/Chatham172

Składniki

Sok malinowy

  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 kg Maliny
  • 400 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Maliny opłucz zimną, bieżącą wodą. Następnie starannie je przejrzyj w celu pozbycia się wszystkich zepsutych owoców.

  2. 2

    Maliny umieść w garnku. Następnie wsyp cukier i pozostaw mieszankę na ok. 2 godziny, by owoce puściły sok.

  3. 3

    Gdy upłynie wyznaczony czas, postaw garnek na palniku o średniej mocy i podgrzewaj składniki przez 10 minut, odliczając czas od momentu zagotowania. 

  4. 4

    Zawartość garnka przecedź przez sito, aby pozbyć się wszelkich pestek. 

  5. 5

    Do naczynia z sokiem malinowym wlej sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj wszystkie komponenty. 

  6. 6

    Trzy słoiki o pojemności 250 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  7. 7

    Sok malinowy ponownie zagotuj, a następnie wlej do przygotowanych słoików i szczelnie je zakręć. 

     

    Sok malinowy pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj zaprawy w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też