Przepis babci na domową nalewkę z aronii

Nalewka z aronii
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z aronii

  • 0.5 Litr Spirytus 96%
  • 250 ml Woda
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 kg Aronia
  • 1 sztuka Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Aronie wypłucz dokładnie w misce z chłodną wodą. Następnie pozostaw owoce do odcieknięcia i umieść w zamrażarce na 3 dni.

  2. 2

    Zamrożoną aronie przełóż do słoja, przesypując owoce na zmianę z cukrem. Następnie zakręć słój i potrząsaj nim do momentu dokładnego wymieszania się cukru z aronią. Szklane naczynie odstaw w ciepłe, najlepiej ciemne miejsce na 2 dni, co jakiś czas potrząsając słojem.

  3. 3

    Po 2 dniach do słoja dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, szklankę wody oraz spirytus. Od momentu wlania alkoholu do owoców unikaj potrząsania słojem w tym dniu.

  4. 4

    Teraz szczelnie zakręć naczynie i odstaw je w ciemne i ciepłe miejsce na 8 tygodni, przez pierwsze dwa tygodnie kołysząc słojem.

  5. 5

    Po upływie 8 tygodni odsącz nalewkę z owoców aronii, np. wykorzystując gazę kuchenną. Gotową nalewkę z aronii możesz przelać do czystych butelek i przechowywać przez okres 4-6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu, aby nalewka nabrała szlachetnego smaku. W razie potrzeby możesz ponownie przecedzić nalewkę z aronii.

    Jeśli poszukujesz pomysłu na inny domowy trunek, polecamy przepis na nalewkę z pigwy

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też