Aromatyczna zupa meksykańska skradnie Twoje serce. Przepis jest bardzo prosty

Zupa meksykańska
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa meksykańska

  • 4 szklanek Bulion
  • 500 g Mięso mielone wołowe
  • 200 g Kukurydza konserwowa
  • 200 g Czerwona fasola konserwowa
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 5 łyżek Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 0.5 Łyżeczka Suszone chili
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 0.5 Łyżeczka Mielona kolendra
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 łyżka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek, a kiedy zacznie skwierczeć, dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i smaż przez 10 minut, na małej mocy palnika. Następnie do garnka dodaj posiekany czosnek i smaż razem ok. 60 sekund. Smażone warzywa mieszaj co chwilę, by nie  przywarły do dna garnka.

  2. 2

    Obierz marchew i pietruszkę, po czym zetrzyj je na tarce i dodaj do zeszklonych przed momentem warzyw.

  3. 3

    Po 10 minutach wszystkie składniki umieść w oddzielnym naczyniu, a do garnka wlej oliwę z oliwek (pozostałą łyżkę), włóż mielone mięso wołowe i smaż, razem z przyprawami, tj.: papryczką chili, czarnym pieprzem mielonym, solą, słodką papryką czerwoną, cukrem, kminkiem i mielonymi ziołami — oregano oraz kolendrą. Całość starannie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika, ok. 10 minut.

  4. 4

    Teraz do mięsa dodaj wyciągnięte przedtem warzywa, a następnie całość połącz z koncentratem pomidorowym i pomidorami z puszki (400 g). Zupę meksykańską zalej wodą, dołóż odcedzone na durszlaku fasolę wraz z kukurydzą konserwową (po 200 g) i dokładnie wymieszaj zawartość garnka.

  5. 5

    Zupę meksykańską gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Przed serwowaniem skosztuj, czy nie ma potrzeby doprawienia jej smaku. Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, zupę dopraw większą ilością chili. Posiłek podawaj z pieczywem oraz posiekanym szczypiorkiem.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na inny specjał kuchni meksykańskiej — chili con carne.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też