Aromatyczna zupa meksykańska skradnie Twoje serce. Przepis jest bardzo prosty
Zupa meksykańska to posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu osobom, lubującym się w kuchni tej części świata. Danie jest niezwykle aromatyczne i pożywne, obfituje w charakterystyczne dla Meksyku składniki i zachwyca wspaniałym smakiem. Jednak to nie koniec atutów tej pozycji kulinarnej — przepis na zupę meksykańską jest zaskakująco prosty do wykonania i potrzeba na niego nieco ponad zegarową godzinę.
Składniki
Zupa meksykańska
- 4 szklanek Bulion
- 500 g Mięso mielone wołowe
- 200 g Kukurydza konserwowa
- 200 g Czerwona fasola konserwowa
- 4 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Marchew
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- 5 łyżek Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 0.5 Łyżeczka Suszone chili
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 0.5 Łyżeczka Oregano
- 0.5 Łyżeczka Kminek
- 0.5 Łyżeczka Mielona kolendra
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 łyżka Słodka papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek, a kiedy zacznie skwierczeć, dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i smaż przez 10 minut, na małej mocy palnika. Następnie do garnka dodaj posiekany czosnek i smaż razem ok. 60 sekund. Smażone warzywa mieszaj co chwilę, by nie przywarły do dna garnka.
- 2
Obierz marchew i pietruszkę, po czym zetrzyj je na tarce i dodaj do zeszklonych przed momentem warzyw.
- 3
Po 10 minutach wszystkie składniki umieść w oddzielnym naczyniu, a do garnka wlej oliwę z oliwek (pozostałą łyżkę), włóż mielone mięso wołowe i smaż, razem z przyprawami, tj.: papryczką chili, czarnym pieprzem mielonym, solą, słodką papryką czerwoną, cukrem, kminkiem i mielonymi ziołami — oregano oraz kolendrą. Całość starannie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika, ok. 10 minut.
- 4
Teraz do mięsa dodaj wyciągnięte przedtem warzywa, a następnie całość połącz z koncentratem pomidorowym i pomidorami z puszki (400 g). Zupę meksykańską zalej wodą, dołóż odcedzone na durszlaku fasolę wraz z kukurydzą konserwową (po 200 g) i dokładnie wymieszaj zawartość garnka.
- 5
Zupę meksykańską gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Przed serwowaniem skosztuj, czy nie ma potrzeby doprawienia jej smaku. Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, zupę dopraw większą ilością chili. Posiłek podawaj z pieczywem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Może zainteresować Cię także przepis na inny specjał kuchni meksykańskiej — chili con carne.
Zupa meksykańska to jednogarnkowe danie, które zasmakuje Twoim domownikom. Receptura opiera się na kilku łatwo dostępnych składnikach, takich mielone mięso wołowe (można je zastąpić np. cielęciną), fasolą i kukurydzą z puszki, cebulą, pietruszką, marchewką, czosnkiem, bulionem (można zastąpić tą samą ilością wody), oliwą z oliwek oraz produktami, którym zupa meksykańska zawdzięcza wyrazisty kolor — koncentratem pomidorowym i pomidorami z puszki. Całość doprawiona przyprawami staje się niezwykle aromatycznym i wyrazistym daniem.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym — propozycja na rozgrzewający posiłek
Dania kuchni meksykańskiej słyną z pikantnych, rozgrzewających przypraw. Nie brakuje ich w przepisie na zupę meksykańską. Sycący i bardzo pożywny posiłek polecany jest zwłaszcza wtedy, gdy za oknem nie panują sprzyjające warunki pogodowe. Zupa meksykańska nadaje się jednak nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Prosta receptura i stosunkowo krótkie przygotowanie sprawiają, że danie może przygotować nawet zabiegana, bardzo zapracowana osoba.
Zupa meksykańska jest jednogarnkowym daniem, co z pewnością jest jej kolejnym atutem. Podczas jej przyrządzania nie brudzimy wielu przyborów kuchennych, przez co można mówić nie tylko o krótkim czasie szykowania, ale i sprzątania po spożytym posiłku.
Zupa meksykańska — z czym podawać?
Prawdziwa zupa meksykańska jest sycąca nawet bez serwowania jej z dodatkami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by podać do niej kawałek świeżego pieczywa, które dopełni danie, czyniąc je jeszcze bardziej napełniającym. Dodatkowo do składników wymienionych w poniższym przepisie można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Nie trzeba gotować ich oddzielnie — wystarczy dodać je do garnka, na etapie gotowania startych warzyw. Pamiętaj jednak, że aby zupa meksykańska nie wyszła zbyt gęsta, warto dodać do niej więcej wody (zamiast 4 szklanek, dodaj ich 5).