Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie
Źródło: StockFood

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 1.5 szklanki Woda
  • 4 Jajko
  • 1 szklanki Mleko
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 1 szczypta Cukier
  • 1 szczypta Sól

Farsz

  • 800 g Mięso mielone wieprzowe
  • 150 g Mozzarella starta
  • 1 sztuka Pomidor
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 1 puszka Kukurydza
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 puszka Czerwona fasola
  • 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 6 ząbków Czosnek
  • 3 łyżki Olej
  • 2 płaskie łyżki Słodka papryka
  • 1 płaska łyżka Sól
  • 1 płaska łyżka Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 płaska łyżka Chili mielone

Przygotowanie

  1. 1

    W dużej misce przygotuj ciasto na naleśniki. Wsyp do niej mąkę, wbij jajka, dodaj ciepłą wodę i delikatnie podgrzane mleko (ale nie gorące!). Na koniec dodaj cukier i sól i dokładnie wymieszaj ciasto — powinno być gładkie, pozbawione grudek. Kiedy całość będzie już dobrze zmiksowana, do ciasta wlej olej roślinny i mieszaj jeszcze chwilę.

  2. 2

    Na rozgrzaną patelnię wlewaj po chochli ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

  3. 3

    Przygotuj farsz meksykański. Do wieprzowego mięsa mielonego dodaj wszystkie przyprawy. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Obierz cebulę i drobno ją poszatkuj. Smaż ją na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Następnie na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę pokrojoną na małe kawałki. Po kilku minutach do warzyw dodaj przygotowane wcześniej mięso mielone. Całość smaż przez kwadrans.

  5. 5

    Po 15 minutach na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i pomidora, pokrojonego na małe kawałki. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę konserwową. Farsz smaż jeszcze kilka minut.

  6. 6

    Nadzienie do naleśników przełóż do miski. Gdy lekko ostygnie, dodaj do niego startą mozzarellę i starannie wymieszaj.

  7. 7

    Ostatnim krokiem jest nadziewanie naleśników meksykańskich. Na każdy z nich nałóż odpowiednią ilość farszu i zawiń w rulon lub kopertę (wedle upodobania).

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też