Grecki chlebek wielkanocny (Tsoureki)

 Grecki chlebek wielkanocny (Tsoureki)
Źródło: GettyImages

Składniki

Zakwas na drożdżach

  • 120 ml Mleko
  • 1 opakowanie Suszone drożdże
  • 1 łyżka Cukier
  • 2 łyżki Mąka pszenna

Ciasto

  • 530 g Mąka krupczatka
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka Mahlepi
  • 3 sztuki Zmiażdżone ziarna kardamonu
  • 180 ml Mleko
  • 2 Jajko
  • 50 g Masło

Dodatkowo

  • 1 Jajko
  • 2 łyżki Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Zakwas na drożdżach: w małej misce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, mąką i cukrem. Jeśli używasz świeżych drożdży, w mleku rozdrobnij ok. 0,5 kostki (20 g). Pozwól drożdżom fermentować przez ok. 10-15 minut.

  2. 2

    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, startą skórką z pomarańczy, pokruszonym kardamonem i proszkiem mahlepi (mielonymi ziarnami wiśni wonnej). Jeśli go nie posiadasz, możesz pominąć ten krok.

  3. 3

    W środku suchych składników zrób dołek, do którego wlej drożdże, ciepłe mleko, całe jajka i zmiękczone masło. Ciasto mieszaj długą, drewnianą łyżką i wyrabiaj przez ok. 10 minut — aż do uzyskania cienkiego, elastycznego ciasta.

  4. 4

    Ciasto na grecki chlebek wielkanocny przełóż do miski wysmarowanej olejem, delikatnie je wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 90 minut.

  5. 5

    Po upływie wskazanego czasu przenieś ciasto na deskę. Może się trochę kleić, więc przygotuj odrobinę mąki.

  6. 6

    Ponownie zagnieć ciasto, po czym utocz z niego kulę i podziel ją na 6 równych kawałków. Następnie z każdego z nich uformuj niegruby wałek, o przybliżonych wymiarach 30-37,5 cm (długość) i 5 cm (szerokość). Teraz zacznij zaplatać warkocz — przygotuj 3 paski ciasta, zlep ze sobą ich końce i przekładaj, dokładanie tak, jak przy robieniu fryzury.  Na sam koniec plecenia, koniecznie dobrze zlep końce wałków i zawiń je pod spód. Powtórz te same czynności z pozostałą częścią ciasta.

  7. 7

    Pomiędzy warkoczami zostaw wystarczająco dużo miejsca — tsoureki pozostaw na talerzu i zakryj czystą ściereczką na ok. 30 minut.

  8. 8

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  9. 9

    Warkocze posmaruj roztrzepanym jajkiem i wodą. Grecki chlebek wielkanocny piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Złoty kolor wypieku to znak, że tsoureki jest już gotowe. W środku umieść zabarwione na czerwono jajko.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też