Grecki chlebek wielkanocny (Tsoureki)
Tradycyjne brioszki o zapachu kardamonu z pewnością Cię zachwycą. Greckie warkocze wielkanocne przygotowywane są zgodnie z tradycją w Wielki Czwartek. Tsoureki to nie tylko jeden z przysmaków na świątecznym stole. Chlebek posiada symboliczne znaczenie, o którym warto dowiedzieć się nieco więcej.
Składniki
Zakwas na drożdżach
- 120 ml Mleko
- 1 opakowanie Suszone drożdże
- 1 łyżka Cukier
- 2 łyżki Mąka pszenna
Ciasto
- 530 g Mąka krupczatka
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1 sztuka Skórka z pomarańczy
- 1 łyżka Mahlepi
- 3 sztuki Zmiażdżone ziarna kardamonu
- 180 ml Mleko
- 2 Jajko
- 50 g Masło
Dodatkowo
- 1 Jajko
- 2 łyżki Woda
Przygotowanie
- 1
Zakwas na drożdżach: w małej misce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, mąką i cukrem. Jeśli używasz świeżych drożdży, w mleku rozdrobnij ok. 0,5 kostki (20 g). Pozwól drożdżom fermentować przez ok. 10-15 minut.
- 2
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, startą skórką z pomarańczy, pokruszonym kardamonem i proszkiem mahlepi (mielonymi ziarnami wiśni wonnej). Jeśli go nie posiadasz, możesz pominąć ten krok.
- 3
W środku suchych składników zrób dołek, do którego wlej drożdże, ciepłe mleko, całe jajka i zmiękczone masło. Ciasto mieszaj długą, drewnianą łyżką i wyrabiaj przez ok. 10 minut — aż do uzyskania cienkiego, elastycznego ciasta.
- 4
Ciasto na grecki chlebek wielkanocny przełóż do miski wysmarowanej olejem, delikatnie je wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 90 minut.
- 5
Po upływie wskazanego czasu przenieś ciasto na deskę. Może się trochę kleić, więc przygotuj odrobinę mąki.
- 6
Ponownie zagnieć ciasto, po czym utocz z niego kulę i podziel ją na 6 równych kawałków. Następnie z każdego z nich uformuj niegruby wałek, o przybliżonych wymiarach 30-37,5 cm (długość) i 5 cm (szerokość). Teraz zacznij zaplatać warkocz — przygotuj 3 paski ciasta, zlep ze sobą ich końce i przekładaj, dokładanie tak, jak przy robieniu fryzury. Na sam koniec plecenia, koniecznie dobrze zlep końce wałków i zawiń je pod spód. Powtórz te same czynności z pozostałą częścią ciasta.
- 7
Pomiędzy warkoczami zostaw wystarczająco dużo miejsca — tsoureki pozostaw na talerzu i zakryj czystą ściereczką na ok. 30 minut.
- 8
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 9
Warkocze posmaruj roztrzepanym jajkiem i wodą. Grecki chlebek wielkanocny piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Złoty kolor wypieku to znak, że tsoureki jest już gotowe. W środku umieść zabarwione na czerwono jajko.
Tsoureki to chlebek wielkanocny, który przygotowywany jest każdego roku w greckich domach, dokładnie w Wielki Czwartek. To tradycja, której towarzyszy piękna symbolika. Kształt słodkiej brioszki, składający się z trzech części ciasta symbolizują Trójcę Świętą, a jajko zabarwione na kolor czerwony, umieszczone na samym środku — krew Zbawiciela.
Chociaż Tsoureki bardzo przypomina znaną nam chałkę, smak chlebka bardzo się różni. Fakt ten Grecy zawdzięczają odpowiednim dodatkom — mielonym ziarnom wiśni wonnej, czyli proszkowi mahlep, kardamonowi oraz kolendrze.
Jak zrobić grecki chleb wielkanocny? Garść porad
Przygotowanie greckiego chleba wielkanocnego na zakwasie z drożdżami znacznie skróci czas jego przygotowywania. Zaczyn, który robi się jedynie z dwóch składników — mąki i wody —, potrzebuje ok. 5 dni do tego, by wyrosnąć. W przypadku zakwasu na drożdżach czas fermentacji jest znacznie krótszy, a zakwas gotowy do wypieku nieco po 1 godz. 30 minutach oczekiwania.
Kolejną rzeczą, o której warto pamiętać, jest barwienie jajka. Może zdarzyć się, że farbka zabarwi część tsoureki. Aby nie martwić się tym faktem na zapas, warto skorzystać z jadalnych barwników do żywności, np. łupin z czerwonej cebuli.
Kształt wypieku zależy od Ciebie — grecki chlebek wielkanocny może przypominać okrągły koszyk z dziurką w środku, bądź przybrać wygląd tradycyjnej, znanej nam chałki.