Przepis babci na zupę fasolową — niezawodna receptura

Zupa fasolowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa fasolowa

  • 220 g Sucha fasola "jaś"
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 2 sztuki Marchew
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Słodka papryka
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżka Majeranek
  • 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 200 g Boczek wędzony
  • 200 g Kiełbasa

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj sporą miskę i wsyp do niej fasolę. Zalej ją zimną wodą, pamiętając, by przykrywała fasolę nawet  na ok. 10 cm. Po trwającym przynajmniej 10 godzin (lub najlepiej całonocnym moczeniu się), odlej wodę i przepłucz fasolę, a następnie umieść ją w 10-litrowym garnku. Do garnka wlej również bulion warzywny (można zastąpić wodą). Jeśli jesteś zwolennikiem mniej gęstych zup, na tym etapie dodaj o szklankę bulionu więcej, niż uwzględniono w przepisie.

  2. 2

    Do garnka z fasolą i bulionem dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotuj zupę pod przykryciem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 30-40 minut.

  3. 3

    Po wskazanym czasie do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i w dalszym ciągu gotuj zupę, tym razem przez 25 minut, aż do miękkości warzyw.

  4. 4

    Boczek pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na patelnię. Smaż do wytopienia się tłuszczu, a gdy to nastąpi, dorzuć obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż razem przez ok. 10 minut, aż cebula się zeszkli.

  5. 5

    Następnie w garnku z fasolą, warzywami oraz bulionem, umieść boczek z cebulą i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Pamiętaj również, by na tym etapie do wywaru dodać niezbędne przyprawy. Starannie wymieszaj zupę fasolową i gotuj przez kilka do nawet 10 minut. W tym czasie warto dodać również koncentrat pomidorowy, który poza dodaniem intensywnego koloru, nada zupie fasolowej również wyrazistego smaku i aromatu. Wypróbuj również przepis na wyśmienitą zupę szczawiową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też