Zapiekanka z brokułem. To danie zachwyca. Przekonaj się sam

Zapiekanka z brokułem
Źródło: Shutterstock

Składniki

  • 500 g Brokuły
  • 1 łyżka Mrożony groszek
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 200 g Ricotta
  • 3 sztuki Jajko
  • 2 łyżeczki Parmezan starty
  • 2 Szczypty Pieprz
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Brokuła umyj w zimnej wodzie, podziel na różyczki, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez 4 minuty. Wyjmij, wystudź.

  2. 2

    Pomidory umyj, wytnij gniazda nasienne, a resztę posiekaj w grubą kostkę, obierz cebulę i czosnek.

  3. 3

    Do miski dodaj śmietanę, serek ricotta oraz jajka i starannie wymieszaj. Następnie dodaj tarty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem. Całość przelej do foremki do pieczenia tarty.

  4. 4

    Podgotowane brokuły przekrój wzdłuż i wciśnij delikatnie w masę śmietanowoserową. Na wierzchu połóż pokrojone pomidory, zielony groszek oraz krążki czerwonej cebuli.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też