Zapiekanka z bagietki, szybka i smaczna przekąska dla całej rodziny
Zapiekanka z bagietki to bardzo szybkie i smaczne danie. Do zapiekanki można użyć ulubionych składników, co sprawia, że z efektu będzie zadowolony nawet największy niejadek. Zobacz, jak zrobić domową zapiekankę z bagietki z dodatkiem salami, sera, pomidorków i rukoli.
Składniki
- 2 sztuki Bagietka
- 16 plastrów Salami
- 12 sztuk Pomidory koktajlowe
- 4 sztuki Pieczarki
- 3 ząbki Czosnek
- 12 gałązek Rukola
- 2 łyżki Masło
- 150 g Tarty ser żółty
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj masło i wymieszaj. Bagietki przekrój wzdłuż, a następnie posmaruj czosnkowym masłem. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na bagietki rozłóż salami, plasterki pieczarek, oprósz solą i pieprzem. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przygotowane bagietki posyp serem. Pomidorki pokrój w plasterki, udekoruj nimi wierzch zapiekanki.
- 2
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wstaw bagietki i piecz przez 7-8 minut. Wyjmij i posyp rukolą. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Zobacz także:
Domowe pieczywo, czyli jak zrobić bagietkę?
Zapiekankę z bagietki możesz zrobić z gotowego pieczywa, ale jeśli chcesz zaskoczyć domowników i gości oraz rozwinąć się kulinarnie powinieneś przygotować bagietki w domu. Jak to zrobić? Trzymaj się przepisu, a wszystko się uda. Do przygotowania 2 bagietek potrzebne będą następujące składniki: 375 g mąki typ 00, łyżeczka soli, 15 g suchych drożdży, łyżeczka cukru i 220 ml ciepłej, przegotowanej wody. Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj drożdże, cukier. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce. Po 30 minutach dodaj mąkę, sól oraz pozostałą ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne i jednolite. Uformuj kulkę, przenieś do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zazwyczaj proces ten trwa ok. godziny. Z wyrośniętego ciasta uformuj dwie bagietki. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę bagietek natnij ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Bagietki piecz przez 25 minut.
Jakie dodatki do zapiekanki z bagietki?
Przepisów na domową zapiekankę z bagietki, jest tyle, co osób ją przygotowujących. Do zapiekanki można użyć dowolnych składników. Najczęściej wykorzystywane są różnego rodzaju żółte sery. Najlepszymi serami do zapiekania są sery twarde i dojrzałe: gouda, ementaler. Dobrym wyborem jest także mozzarella, która po podgrzaniu jest elastyczna i ciągnąca. Do zapiekanki można dodać dowolną wędlinę, a nawet podsmażony boczek. Standardowym dodatkiem są pieczarki krojone w plasterki lub wcześniej przesmażone z cebulą. Na zapiekankę często trafiają także pomidory, papryka, cukinia, oliwki, cebula, kapary oraz smażone kurki. Zapiekanka z bagietki powinna być serwowana z ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym.
Jak zrobić domowy sos czosnkowy?
Sos czosnkowy pasuje do wielu dań, a szczególnie do wytrawnych tart, sałatek i zapiekanek. Sos czosnkowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić rewelacyjny sos czosnkowy. Do miski włóż 4 łyżki śmietany 18% i 3 łyżki majonezu. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz łyżkę posiekanego koperku. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.