Zapiekanka z cukinią i ziemniakami. Zachwyca smakiem i aromatem
Zapiekanka z cukinią i ziemniakami jest prosta w przygotowaniu, a efekt zaskakujący. Zapiekanka warzywna przygotowana z tego przepisu zasmakuje nawet największemu smakoszowi. Delikatna i aromatyczna, a do tego wzbogacona o ser oraz pomidory sprawi, że to danie wejdzie na stałe do domowego menu. Zobacz przepis na domową zapiekankę z cukinią i ziemniakami lepszą niż w niejednej restauracji.
Składniki
- 1.5 kg Ziemniaki
- 2 sztuki Cukinia
- 2 sztuki Pomidor
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 350 g ser gouda
- 3 łyżki Ketchup
- 1 łyżka Sól
- 2 Szczypty Pieprz
- 2 Szczypty Tymianek
- 3 Szczypty Wegeta
- 1 łyżeczka Masło
- 1 łyżka olej
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli. Ziemniaki umyj i włóż do garnka. Zagotuj. Wystudź i obierz. Cukinię umyj, wytrzyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Wystudź. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- 2
Foremkę do pieczenia zapiekanki wysmaruj masłem. Na dnie ułóż plastry ugotowanych ziemniaków, posmaruj je cienką warstwą ketchupu, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i wegetą. Na ziemniaki połóż połowę plastrów cukinii i posyp połową sera. Następnie przygotuj kolejną warstwę zapiekanki, powielając wcześniejsze czynności. Na wierzch zapiekanki z cukinią i ziemniakami połóż plastry pomidora.
- 3
Zapiekankę z warzyw włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 50 minut. Podawaj z domowym sosem czosnkowym.
Zobacz także:
Jakie ziemniaki do zapiekanki?
Do przygotowania zapiekanki najlepsze będą ziemniaki typ B, czyli takie odmiany jak: Irga, Irys czy Ariella. Ziemniaki obieramy dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu. Takie ziemniaki mają bardzo specyficzny i bogaty smak. Kup ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziesz miał pewność, że ugotują się w tym samym czasie. Staraj się nie rozgotować ziemniaków. Miękkość ziemniaków sprawdzaj za pomocą patyczka do szaszłyków.
Sos czosnkowy do zapiekanki z cukinią i ziemniakami
Sos czosnkowy idealnie sprawdzi się w roli dodatku do tarty z cukinii i ziemniaków. Przygotowanie domowego sosu czosnkowego jest bardzo proste. Do miseczki dodaj po 5 łyżek śmietany 18% i 4 łyżki dobrego majonezu. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i (opcjonalnie) łyżkę posiekanego koperku. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Sos przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Jak podgrzać zapiekankę z cukinią i ziemniakami?
Zapiekanki można podgrzać na kilka sposobów. Pierwszym najłatwiejszym i najszybszym jest podgrzanie pojedynczych porcji zapiekanki w kuchence mikrofalowej. Minusem tego rozwiązania jest to, że trzeba posiadać mikrofalówkę. Innym sposobem jest podzielenie zapiekanki na porcje i powolne podgrzewanie jej na patelni. Wcześniej trzeba podlać ją wodą i przykryć patelnię pokrywką. Oczywiście można podgrzać zapiekankę w piekarniku, ale czas podgrzewania przekracza czas pieczenia. Decydując się na podgrzanie dania w piekarniku, pamiętaj aby podlać ją wodą i przykryć folią aluminiową.