Zapiekanka z cukinią i ziemniakami. Zachwyca smakiem i aromatem

Zapiekanka z ziemniakami
Źródło: Shutterstock

Składniki

  • 1.5 kg Ziemniaki
  • 2 sztuki Cukinia
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 350 g ser gouda
  • 3 łyżki Ketchup
  • 1 łyżka Sól
  • 2 Szczypty Pieprz
  • 2 Szczypty Tymianek
  • 3 Szczypty Wegeta
  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 łyżka olej

Przygotowanie

  1. 1

     

    Do garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli. Ziemniaki umyj i włóż do garnka. Zagotuj. Wystudź i obierz. Cukinię umyj, wytrzyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Wystudź. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

  2. 2

    Foremkę do pieczenia zapiekanki wysmaruj masłem. Na dnie ułóż plastry ugotowanych ziemniaków, posmaruj je cienką warstwą ketchupu, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i wegetą. Na ziemniaki połóż połowę plastrów cukinii i posyp połową sera. Następnie przygotuj kolejną warstwę zapiekanki, powielając wcześniejsze czynności. Na wierzch zapiekanki z cukinią i ziemniakami połóż plastry pomidora.

     

  3. 3

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też