Oryginalny przepis na placek po węgiersku

Oryginalny przepis na placek po węgiersku
Źródło: GettyImages

Składniki

Gulasz

  • 200 g Łopatka wieprzowa
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 2 szczypty Pieprz
  • 3 szczypty Sól
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 ząbek Czosnek
  • 200 ml Woda
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 łyżki Olej
  • 2 łyżki Śmietanka 18%
  • 1 łyżka Mąka pszenna

Placek ziemniaczany

  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 5 łyżek Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Gulasz: Mięso umyj w zimnej wodzie, pokrój na około 3 cm kostkę i posyp solą. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso na złoto. Przygotowane mięso przełóż do rondla. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Włóż na patelnię, na której smażyło się mięso i podsmaż. Przełóż do mięsa. Dodaj pieprz, paprykę mieloną, majeranek i zalej zimną wodą. Przykryj rondel pokrywką i duś na małym ogniu około godziny. Mieszaj gulasz wołowy od czasu do czasu, jeśli woda wyparuje, dolej nowej. Śmietanę zmieszaj z mąką i szczyptą soli, wlej do gulaszu, zagotuj.

  2. 2

    Placek ziemniaczany: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do ziemniaków dodaj cebulę, jajko, mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlej olej i podgrzej. Przełóż połowę masy ziemniaczanej na patelnię, tak aby powstał duży placek o grubości około pół centymetra. Smaż placki na złoty kolor, czyli po około 4 minuty z każdej strony. Wyłóż placek na duży talerz, polej połowę placka gulaszem i złóż placek na pół.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też