Oryginalny Pisco Sour — smak jak z peruwiańskiego baru. Musisz go spróbować!

Peruwiański drink Pisco Sour
Źródło: GettyImages

Składniki

Pisco Sour

  • 60 ml Pisco
  • 2 krople Angostura
  • 10 ml Sok z cytryny
  • 1 sztuka Białko jajka
  • 20 ml syrop cukrowy
  • 10 ml Sok z limonki

Przygotowanie

  1. 1

    Cytrynę i limonkę sparz wrzątkiem, następnie osusz, przekrój na połowę i wyciśnij z cytrusów sok. Można wykonać tę czynność ręcznie lub skorzystać z wyciskarki. Należy także zadbać, aby w płynie nie znalazły się żadne pestki.

  2. 2

    Do blendera kielichowego wlej sok wyciśnięty z limonki, sok z cytryny, trunek Pisco, syrop cukrowy, następnie dodaj białko kurze. Podane składniki mieszaj do chwili uzyskania napoju o jednolitej konsystencji.

  3. 3

    Shaker napełnij pokruszonym lodem, a następnie wlej przygotowaną wcześniej miksturę. Potrząsaj energicznie drinkiem przez ok. 30 sekund, a następnie przelej koktajl do wysokich kieliszków. Najlepiej skorzystać z sitka barmańskiego, które pozwoli zatrzymać resztki lodu.

  4. 4

    Chwilę przed podaniem koktajlu do Pisco Sour dodaj dwie krople Angostury. Krok ten można pominąć lub zastąpić Angosturę ziołowym alkoholem. Przykładowo dobrze sprawdzi się Campari.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też