Szuflada pod piekarnikiem najczęściej jest miejscem, w którym chętnie przechowujemy kuchenne akcesoria. Część z nas w wysuwanej półce trzyma zeszyty z przepisami, książki kulinarne, ściereczki, blachy i formy do pieczenia, rękawice, worki i wiele innych przedmiotów, które warto mieć pod ręką w trakcie gotowania. Fakt ten dziwić nie może, wszak każdy kucharz poszukuje wygodnych rozwiązań, które ułatwiają mu pichcenie smakołyków. Opisane zastosowanie szuflady pod piekarnikiem utrwaliło się już w społeczeństwie, jednak okazuje się, że w praktyce ma ona całkowicie inne przeznaczenie. Jeśli wcześniej nie natknąłeś się na informacje o tym, co jest jej dedykowanym zadaniem, poniżej zdradzamy, w jaki sposób warto spożytkować przestrzeń znajdującą się w wysuwanej półce pod piekarnikiem.
Jakie jest prawdziwe przeznaczenie szuflady pod piekarnikiem?
Chociaż ta wiadomość może cię zaskoczyć, tak naprawdę szuflada pod piekarnikiem przeznaczona jest do czasowego przechowywania potraw. Fakt ten związany jest z jej fachową nazwą — szuflada grzewcza. Podczas pieczenia mięsa lub innych smakołyków, we wspomnianej półce można umieścić przygotowany ryż, kaszę, ziemniaki i wiele innych dodatków, które powinny pozostać ciepłe. Cel jest jasny — podtrzymanie pożądanej temperatury w czasie dokańczania reszty posiłku.
Spód piekarnika umożliwia utrzymanie temperatury oscylującej między 40 a 75 st. C, dlatego wspomniane rozwiązanie wydaje się naprawdę sensowne. Warto dodać, że podane wartości pozwalają na zachowanie ciepła, jednak nie wpłyną na wysuszenie jedzenia. Sprytne, prawda?
Aby jednak móc korzystać z szuflady pod piekarnikiem w taki sposób, należy pamiętać o utrzymaniu półki w czystości. Jedzenie nie może być przechowywane w brudnym miejscu, dlatego wysuwaną szufladę należy starannie czyścić po oraz tuż przed każdym użytkowaniem. Do mycia najlepiej wykorzystać naturalne detergenty lub po prostu, ściereczkę nasączoną wodą.
Inne zastosowanie szuflady pod piekarnikiem
Poza chwilowym przechowywaniem żywności, w szufladzie grzewczej można również… podgrzać talerze. To sztuczka stosowana w renomowanych restauracjach. Wiele osób może zastanawiać się, po co podgrzewać zastawę przed nałożeniem na nią posiłku. To proste — dzięki temu posiłek pozostaje ciepły przez dłuższy okres, co przekłada się na zadowolenie koneserów.
Zobacz także: