Wolnowar co to jest?
Wolnowar to urządzenie zaliczane do drobnego AGD, za pomocą którego przygotujesz smaczne i zdrowe posiłki. Wolnowar inaczej zwany slow cookerem jest urządzeniem podobnym do garnka z pokrywą, służącym do przygotowywania potraw w temperaturze niższej niż 100 stopni. Na rynku znajdziemy dwa rodzaje wolnowarów: elektryczne i na kuchenkę. Wolnowar posiada dwa tryby grzania low i high, które umożliwiają osiągnięcie grzania w różnym tempie i utrzymania jednej temperatury w czasie przygotowywania potrawy. Tryb low i high nie oznacza jednak niskiej i wysokiej temperatury, lecz czas osiągnięcia celu, jakim jest ugotowanie potrawy. Gotowanie w trybie high zajmuje około 3 godziny, a w trybie low około 7. Wolnowar ma jeszcze jeden tryb pracy warm, którego zdaniem jest podtrzymanie jednej temperatury w czasie procesu gotowania.
Wolnowary zbudowane są z obudowy, w którym znajduje się element grzewczy. W obudowie umieszczony jest panel sterowania. W środku obudowy znajdziemy luźno ustawione naczynie/misę, dzięki czemu potrawy nie przypalają się. Wolnowary posiadają szczelną pokrywę (prawie zawsze szklaną) z wygodną rączką. Atutem wyjmowanego naczynia jest to, że można myć je w zmywarce oraz podgrzewać przygotowane danie w piekarniku lub mikrofalówce.
Praca wolnowaru polega na stopniowym podgrzaniu ceramicznego naczynia i podtrzymaniu jednej temperatury podczas całego cyklu gotowania, dzięki temu potrawy są bardzo aromatyczne i nie tracą wartości odżywczych. Użytkownik nie kontroluje temperatury, wszystko robi urządzenie. Mamy natomiast wpływ na ustawienie czasu pracy maszyny. Czas pracy można ustawić od 30 minut, aż do 20 godzin.
Co można ugotować w wolnowarze?
Wolnowar to nowoczesne urządzenie, dzięki któremu przygotujesz właściwie wszystkie potrawy jednogarnkowe jak gulasze, leczo, bigos, fasolkę po bretońsku, zupy, a także przetwory, gołąbki, risotto, mięsiwa i wiele innych.
Wolnowar zalety
Niewątpliwie wolnowar pozwala przygotować potrawy zachowując ich wartości odżywcze, oszczędza czas (danie nie wymaga mieszania), jest prosty i wygodny w użytkowaniu, tani w eksploatacji, cichy a także kompaktowy. Dodatkowym atutem jest fakt, że można używać go w nocy lub w czasie pracy, a po powrocie cieszyć się gorącym i smacznym daniem. Urządzenie docenią rodzice, którzy mają dzieci w szkole podstawowej.
Wolnowar wady
Wadą wolnowaru jest jego czyszczenie, tak jak wspomnieliśmy naczynie można myć w zmywarce, ale reszta urządzenia, czyli obudowa i pokrywa wymaga zazwyczaj czyszczenia ręcznego. Po długim użytkowaniu obudowa może sprawiać nam nieco kłopotu z doszorowaniem wszystkich zakamarków. Należy także wspomnieć, że wolnowar w przeciwieństwie do szybkowaru nie zatrzymuje zapachów.
Na co zwrócić uwagę kupując wolnowar?
Na decyzję zakupową wpływa wiele czynników, w pierwszej kolejności należy przeanalizować własne potrzeby i preferencje co do sposobu gotowania oraz liczbę osób, dla których będziemy gotować. Przed zakupem warto rozważyć kilka aspektów:
1. Wielkość urządzenia dostosuj do ilości domowników – na rynku dostępne są wolnowary o pojemności od 2,5 do 6 litra.
2. Naczynie właściwe, w którym będzie gotowana potrawa może być zrobione z kamionki, stali nierdzewnej, aluminium lub ceramiki. Każdy z tych materiałów jest trwały i pozwala na podsmażenie składników przed gotowaniem. Jeśli planujesz używać szybkowaru na kuchence kup szybkowar z metalowym naczyniem.
3. Pokrywa najczęściej zrobiona jest ze szkła, ale zdarzają się także modele z kamienną lub żeliwną. Pokrywa szklana pozwala kontrolować potrawę bez uchylania jej.
4. Rodzaj sterowania różni się w zależności od producenta i może być manualny lub elektroniczny. Panel sterowania/pokrętło pozwala na ustawienie czasu gotowania, temperatury. Cześć urządzeń ma wbudowany timer, który pozwala zaplanować czas pracy.
Ile prądu zużywa wolnowar?
Może się wydawać, że wielogodzinne gotowanie potrawy pochłonie duże ilości energii elektrycznej, nic bardziej mylnego. W czasie 3-godzinnego gotowania urządzenie potrzebuje około 0.87 kWh, przeliczając na gotówkę mowa o 0,50 groszach. Natomiast 10-godzinne gotowanie oznacza wydatek rzędu 95 groszy.
Wolnowar czy szybkowar?
Zarówno wolnowary, jak i szybkowary usprawniają pracę w kuchni i posiadają wiele zalet. Największą wartością urządzeń tego typu jest jakość posiłków, które przygotujesz przy ich użyciu. Potrawy są bogate w minerały i witaminy, bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. Pytanie: Co wybrać wolnowar i szybkowar? nie jest proste, ponieważ należy przeanalizować własne potrzeby i preferencje. Zastanowić się, czy chcemy gotować szybko i bez zapachów, czy wolimy nastawić urządzenie iść do pracy i wrócić do domu pachnącego smacznym obiadem.
Wolnowar ranking
1. Sencor SPR 7200SS: wolnowar elektryczny, pojemność 6 litrów, czas gotowania od 30 minut do 24 godzin, aluminiowe naczynie/misa, 8 funkcji w tym gotowanie na parze i gotowanie ryżu, pokrywa z hartowanego szkła, cyfrowy panel sterowania. W zestawie brytfanka, naczynie do gotowania na parze, ruszt, silikonowe rękawiczki. Cena: 699 zł.
2. Crock-Pot TimeSelect CSC066X: wolnowar elektryczny, pojemność 5,6 litra, kamionkowe naczynie/misa, szklana pokrywa, wygodny uchwyt umożliwiający przenoszenie, można myć w zmywarce, funkcja podtrzymywania temperatury. Cena: 580 zł.
3. Crock-Pot DuraCeramic CSC027X: wolnowar elektryczny, pojemność 6 litrów, ceramiczne naczynie/misa, szklana pokrywa, timer, antypoślizgowe nóżki, możliwość używania w piekarniku. W zestawie książka z przepisami. Cena: 499 zł.
4. Sencor SPR 6100BK: wolnowar elektryczny, pojemność 5,5 litra, wyświetlacz LED, wbudowany timer, nieprzywierająca powłoka, przystosowany do użytku w mikrofali, mycia w zmywarce oraz przechowywania w lodówce. W zestawie rękawiczki, zestaw do gotowania na parze. Cena: 630 zł.
5. RUSSELL HOBBS Chalkboard 24180-56: wolnowar na kuchenkę, pojemność 3,5 litra, szklana pokrywa, 3 tryby ustawienia temperatury, antypoślizgowe nóżki. Cena: 150 zł.
Zobacz także: