Gotowanie na parze ma mnóstwo zalet. Pozwala nie tylko na przyrządzanie pysznych, soczystych ryb i mięs, lecz także na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych zawartych w warzywach. Nie bez znaczenia to właśnie posiłki przygotowywane uznawane są najzdrowsze, w porównaniu ze smażonymi czy pieczonymi w piekarniku. Aby ugotować coś na parze, tak naprawdę nie trzeba wiele, wystarczy mieć odpowiedni garnek z dziurkami, który nakłada się na zwykły garnek wypełniony wodą i przykrywa go pokrywką. Jednak w tym przypadku nie uda nam się ugotować jednocześnie większej liczby składników i zrobić tak, by w jednym czasie były gotowe i warzywa i mięso, ponieważ ich czas gotowania się różni. Dlatego najlepszym urządzeniem do gotowania na parze jest specjalny parowar. Jest on wyposażony w kilka dość pojemnych pięter, dzięki czemu układając produkty na nich zgodnie z instrukcją, możemy bez wysiłku przygotować pełny obiad w jednym czasie i będzie on nie tylko pyszny i pożywny, lecz także zdrowy.
Zastanawiasz się, jaki parowar wybrać, skoro na rynku dostępnych jest tyle modeli i rodzajów? Postaramy się pomóc ci dokonać dobrego wyboru, wyjaśniając, na co warto zwrócić uwagę, kupując parowar.
1. Pojemność i liczba pięter
Jak już wspomnieliśmy wyżej, to, że w parowarze można umieszczać składniki piętrowo, jest jego ogromną zaletą. Ale ile takich pięter powinien mieć dobry parowar? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najczęściej spotykane modele mają 3 piętra i mieszczą ok. 9 litrów. Takie standardowe urządzenie sprawdzi się, jeśli nie masz zbyt dużej rodziny i na co dzień gotujesz najwyżej dla kilku osób. Jeśli szukasz parowaru do przygotowywania potraw na więcej osób, taki z 3 piętrami może nie wystarczyć. Z kolei jeśli jesteś singlem lub gotujesz dla dwóch osób, możesz wybrać model mniejszy, z dwoma piętrami.
Co ważne, parowar nie zawsze musi mieć ustawione wszystkie piętra naraz. Jeśli potrzebujesz akurat przyrządzić tylko warzywa, wystarczy, że umieścisz na podstawie tylko jedno piętro i przykrywkę. Sprawdź też, czy jest możliwość wyjmowania dna z pięter. To bardzo ułatwia sprawę, gdy chcesz ugotować coś wysokiego, np. indyka. Usuwając dno z jednego piętra, możesz ustawić wyższą konstrukcję, w której drób przyrządzi się doskonale.
2. Moc parowaru
Przed zdecydowaniem się na parowar o najwyższej mocy, uważając, że dzięki temu potrawy najlepiej się ugotują, weź pod uwagę fakt, że będzie on pobierał znacznie więcej prądu. Jeśli zatem dysponujesz większą ilością czasu, lepiej postaw na nieco słabszy i bardziej energooszczędny model, dzięki któremu składniki również się ugotują, ale w będzie to trwało trochę dłużej. Oczywiście jeśli zależy ci nie tylko na zdrowym odżywianiu, ale i na oszczędności czasu, wówczas parowar o dużej mocy lepiej ci się sprawdzi.
3. Automatyczny dobór czasu i temperatury parowania
To niezwykle przydatna funkcja, dzięki której zawsze będziesz mieć pewność, że ugotowane produkty są dokładnie takie, jakie być powinny i nie będziesz musieć co chwila sprawdzać, czy ryba nadal jest surowa, a warzywa twarde. Funkcja ta nie jest umieszczona standardowo w każdym modelu parowaru, dlatego zachęcamy do wybierania takich, które są w nią wyposażone.
Zobacz także: