Planowanie posiłków z wyprzedzeniem jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem. Dzięki temu, że zaplanujemy i rozpiszemy sobie wszystkie posiłki na kilka kolejnych dni, nie musimy marnować później czasu na zastanawianiu się, co danego dnia ugotować i czy damy radę zrobić jakąś potrawę, czy być może zapomnieliśmy, że potrzebny jest to niej składnik, którego akurat nie mamy w lodówce. Poza tym, co bardzo ważne, planowanie pozwala zaoszczędzić pieniądze, ponieważ nie marnujemy już jedzenia. Zakupy są bardzo przemyślane i dostosowane do tego, co na pewno zamierzamy wykorzystać, a i posiłki są tak skonstruowane, by zawierały produkty, które mamy w lodówce i jeśli jednego dnia używamy np. tylko połowę jakiejś puszki, to wiadomo, że reszta się nie zmarnuje, tylko zostanie wykorzystana następnego dnia.
Planowanie posiłków ma zatem wiele plusów, a jedynym minusem może być to, że w każdym tygodniu trzeba poświęcić dłuższą chwilę na porządne przygotowanie jadłospisu na kolejne dni. Jeśli jednak zacznie się to robić i stanie się to rutyną, okaże się, że tak naprawdę cały proces przygotowywania później jedzenia i robienie zakupów będzie o wiele sprawniejszy i mniej czasochłonny.
A zatem, jak planować posiłki na cały tydzień dla dzieci i dorosłych, czyli dla wszystkich członków rodziny? Jest na to kilka wskazówek. Oto one:
1. Zrób listę dań, które lubi cała rodzina
Żeby wiedzieć, jakie obiady zaplanować na cały tydzień i jakie produkty kupić, najpierw musisz wypisać wszystkie dania, które na pewno chętnie zostaną zjedzone przez wszystkich członków twojej rodziny. Nie ma sensu wysilać się na nowinki kulinarne i przygotowywanie wymyślnych potraw, jeśli nie będziesz mieć pewności, że zostaną one przyjęte entuzjastycznie, zwłaszcza przez dzieci. Jeśli nawet rozpiszesz menu na 5-7 dni, ale będą to dania, których nie tkną maluchy, nadal będziesz się frustrować, że mimo pracy i pełnej lodówki, dzieci znów marudzą, że nie ma nic do jedzenia. A zatem pierwsza rzecz to naszykowanie listy przynajmniej kilkunastu potraw lubianych w twoim domu. Możesz to zrobić na kartce, na komputerze, jak ci wygodnie.
2. Przejrzyj lodówkę i szafki kuchenne
Zanim zrobisz listę zakupów i wymyślisz dania, które mogłyby się znaleźć w waszym tygodniowym menu rodzinnym, sprawdź, jakie produkty masz otwarte, pozaczynane, które mają krótki termin ważności i trzeba je wykorzystać w pierwszej kolejności. Spisz to wszystko i dopiero na tej podstawie później zaplanuj posiłki na kolejne dni. Jeśli pominiesz ten krok, owszem, będziesz mieć obiady na każdy dzień tygodnia, ale bez gwarancji, że jednocześnie będziesz musieć wyrzucać przeterminowane i zepsute produkty. A to przecież żadna oszczędność.
3. Zrób porządną listę zakupów
Podejdź do tego bardzo skrupulatnie. Jeśli zaplanujesz posiłki na kolejny tydzień, wpisz na listę do kupienia wszystkie, nawet najdrobniejsze produkty, które będą ci potrzebne, a nie masz ich w domu. Jeśli tego nie zrobisz, a w środku tygodnia okaże się, że brakuje ci choćby jednego składnika do jakiegoś dania, z pewnością zrezygnujesz z gotowania, bo nie będziesz mieć czasu na wypad do sklepu po pracy, gdy posiłek powinien być na już, a dzieci czekają już głodne i zmęczone po szkole. Prawdopodobnie zamiast tego zamówisz pizzę lub inny fast food, a produkty, z których miał powstać domowy obiad, mogą się zmarnować. Prawda, że zrobienie dokładnej listy zakupów ma sens?
Kwestia tego, gdzie zrobisz taką listę zakupów i menu dla całej rodziny, zależy wyłącznie od twoich preferencji. Ważne tylko, by całość była klarowna, przejrzysta i wygodna dla ciebie i pozostałych domowników.
Zobacz także: