Ser stanowi jeden z podstawowych elementów naszej codziennej diety. Mowa nie tylko o tradycyjnych kanapkach czy tostach. Przez wzgląd na jego różnorodność i mnogość rodzajów, stał się obowiązkowym dodatkiem wielu potraw. Z tego względu warto wiedzieć, jak rozpoznać prawdziwy, pyszny ser żółty od produktu seropodobnego. Sytuacja jest trudniejsza, niż może się wydawać, ponieważ ich wygląd oraz zapach są do siebie dość zbliżone. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych trików, dzięki którym możesz mieć pewność, że spożywasz prawdziwy ser żółty. Zacznijmy jednak od początku.
Co nazywamy produktem seropodobnym?
O podróbce żółtego sera mówimy, kiedy w składzie “nabiału” znajduje się olej kukurydziany, palmowy lub bawełniany. Na etykiecie nie znajdziemy mleka krowiego, czyli składnika, który wedle Prawa Unii Europejskiej musi stanowić element żółtego sera. Poza tym, produkty imitujące omawianą żywność, odznaczają się mniejszą zawartością białka oraz wapnia. Kolejnym defektem w składzie podróbek sera, są wzmacniacze smaku, konserwanty i barwniki. Nietrudno zatem o szybką refleksję — spożywanie oszukanych produktów seropodobnych może wiązać się z narażaniem własnego zdrowia.
Co zatem z czystym sercem można nazwać serem żółtym? Wyrób bez dodatku tłuszczu, z mlekiem w składzie. Mało tego na etykiecie znaleźć można podpuszczkę, bakterie kwasu mlekowego, a także przyprawy.
Sprawdzone sposoby na odróżnienie prawdziwego sera żółtego od jego podróbki
Sam wygląd żywności i jej baczne obejrzenie nie jest dobrą metodą na wydanie rzetelnego osądu. Niezawodnym sposobem na omijanie produktów seropodobnych jest oczywiście czytanie składów. Przed włożeniem sera do koszyka, zapoznaj się z jego etykietą. Skład powinien być krótki, a na pierwszym miejscu musi znaleźć się oczywiście mleko. Kolejną wskazówką jest konsystencja sera. Imitacja nabiału nie będzie wydzielała charakterystycznego, mocnego zapachu, a jej spoistość pozostawia wiele do życzenia. Warto też wiedzieć, że po odbiciu palca w podróbce żółtego sera najczęściej pozostaje wgniecenie.
Na koniec podpowiadamy, że pod uwagę należy wziąć także cenę towaru. Jeżeli jest ona niższa, w porównaniu z pozostałymi artykułami mlecznymi, powinna zapalić ci się czerwona lampka. Produkty seropodobne zawsze będą tańsze od prawdziwego sera.
Zobacz także: