Truskawki to owoce sezonowe, które cieszą się dobrą sławą. Na półkach sklepowych pojawiają się już w kwietniu i maju, jednak na te najlepsze z gruntu, warto poczekać do czerwca. Poza doskonałym smakiem odznaczają się także większą ilością cennych substancji i nie ukrywajmy — można zakupić je w niższej cenie, co stanowi sporą zaletę dla domowego budżetu. Niestety, jak to owoce o wysokiej zawartości wody, truskawki szybko się psują. Z tego względu, jeśli nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, lepiej zaopatrzyć się w mniejszą ilość. Nie jest to jednak jedyny sposób na to, by nie wyrzucać zepsutych owoców. Istnieje pewna metoda, dzięki której ulubione owoce zachowają swoją świeżość znacznie dłużej.
Dlaczego truskawki szybką się psują?
Charakteryzowane owoce sezonowe posiadają bardzo cienką skórkę, przez co nietrudno o obicie i wgniecenia. Dodatkowo powodem szybszego psucia truskawek jest wysoka zawartość wody. Soczyste dary natury mają to do siebie, że nietrudno o rozwój szkodliwej pleśni, zwłaszcza podczas ciepłych, słonecznych dni. Z tego względu pierwszym sposobem na zachowanie owoców w jak najlepszym stanie, jest przechowywanie ich w chłodzie. Odradzamy wystawianie truskawek na słońce czy trzymanie ich na blacie, do którego docierają promienie słoneczne.
Jak zachować świeżość truskawek na dłużej? Sprawdzone sposoby
Chcąc cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez dłuższy czas, polecamy dokonać dokładnej selekcji. Uszkodzone, nadpsute truskawki oddziel od ładnych okazów. Dno pudełka wyściel kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie ułóż truskawki, najlepiej w taki sposób, by na siebie nie napierały. W jednym pojemniku można umieścić maksymalnie dwa piętra owoców.
Przypominamy, że truskawki potrzebują dostępu do powietrza, dlatego nie powinny być szczelnie zamykane, ani też przechowywane w plastikowych woreczkach. Najlepszym miejscem będzie szuflada w lodówce, dedykowana warzywom i owocom. Innym miejscem, gdzie truskawki zachowają swoją świeżość odrobinę dłużej, jest górna półka.
Na koniec drobna wskazówka, o której warto pamiętać. Nie odrywaj szypułek, jeżeli w danej chwili nie masz ochoty na truskawki lub nie masz zamiaru szykować z nich różnych smakołyków. Niektórzy zaraz po zakupie pozbywają się ich, nie wiedząc, że charakteryzowane owoce mogą zepsuć się wtedy znacznie szybciej.
Zobacz także: