Jak działa maszynka do lodów?
Sposób działania maszynki do lodów uzależniony jest to rodzaju urządzenia. Rynek oferuje trzy rodzaje urządzeń: ręczne, elektryczne i akumulatorowe maszynki do lodów. Ręczna maszyna do lodów składa się z misy oraz mieszadła, jak sam nazwa wskazuje, do przygotowania lodów urządzenie wymaga użyciu siły rąk, ponieważ trzeba wprowadzić w ruch mieszadło. Przygotowanie lodów w ręcznych maszynach jest czasochłonne, ale to najtańsze rozwiązanie. Elektryczne maszynki do robienia domowych lodów, to wygodne urządzenia, które wymieszają i schłodzą lody za ciebie. Urządzenia tego typu są droższe od ręcznych i zajmują dużo miejsca. Akumulatorowe maszynki działają podobnie jak elektryczne, z tym że są bardziej mobilne, dzięki temu, że mają akumulator pozwalają na przygotowanie lodów na zewnątrz np. na imprezie w ogrodzie, czy kempingu.
Rynek oferuje maszynki do lodów z dwoma modelami chłodzenia: wodą lub kompresorem. Maszynki z systemem wodnym posiadają ściankę między misą chłodzącą, a pojemnikami, to tam wlewa się wodę, która chłodzi zawartość misy. Urządzenia wyposażone w kompresor mają funkcję automatycznego chłodzenia misy i jej zawartości, co sprawia, że przygotowanie lodów jest bardzo proste. Poszczególne składniki lodów wlewa się do uruchomionego urządzenia, mieszalnik miesza zimną masę. Po kilku minutach lody są gotowe do spożycia.
Na co zwrócić uwagę wybierając maszynkę do domowych lodów?
1. Rodzaj urządzenia
Tak jak pisaliśmy wyżej, do wyboru są trzy rodzaje urządzeń, jedne wymagają od nas większej pracy, inne zrobią domowy deser za nas. Od rodzaju urządzenia uzależniona jest ich wielkość oraz cena.
2. Wielkość misy
Wielkość i pojemność misy należy dobrać do swoich potrzeb i możliwości, ponieważ urządzenia tego typu pracują wydajnie, gdy są pełne. Rozmiar ma znaczenie w przypadku, gdy będzie trzeba włożyć misę do zamrażarki.
3. Moc urządzenia
Im większa moc, tym silniejsze urządzenie, a co za tym idzie łatwiejsze i sprawniejsze przygotowanie lodów. Niestety duża moc urządzenia wpływa na jego wielkość i cenę.
4. Wielkość otworu do wlewania składników na lody
Wybierając urządzenie, zwróć uwagę na wielkość otworu, do wlewania składników, powinien pozwalać na wygodne wlewanie, ale nie może być zbyt duży, ponieważ mieszanka będzie podgrzewała się temperaturą pomieszczenia.
5. Mieszadło
Postaw na sztywne i solidne mieszadło z dużymi otworami, dzięki temu lody będą dobrze wymieszane, a urządzenie będzie pracować równo.
Ciekawe funkcja maszynek do lodów
Część maszynek do lodów wyposażona jest w dodatkowe funkcje np. minutnik wskazujący czas przygotowania lodów, ekran LED, dzięki któremu obsługa maszyny jest dziecinnie prosta, gdyż wskazuje postęp robienia lodów, ilość porcji. Cześć maszynek ma wbudowaną wagę, a większość modeli sprzedawana jest wraz z akcesoriami np. miarką i łyżką do mieszania.
Polecani producenci maszynek do lodów
Do najbardziej znanych i cenionych producentów maszynek do lodów należą: Unold, Steba, Camry, Ariete oraz Clatronic.
Ranking maszynek do lodów
1. Unold 48880: Pojemna i bardzo wygodna, pozwala na przygotowanie 2 litrów domowych lodów za jednym razem. Wyposażona w ekran LED oraz kompresor chłodzący. Wykonana ze stali nierdzewnej. Cena: 1600 zł.
2. Steba IC30: Wyposażona w ekran LED oraz czasomierz. W urządzeniu przygotujesz 1,5 litra lodów. Wykonana ze stali nierdzewnej, poszczególne elementy można myć w zmywarce. W komplecie dodatkowa pokrywa oraz miarka. Cena: 350 zł.
3. Camry CR4481: Kompaktowa, mocna i prosta w obsłudze. Pozwala przygotować 0,7 litra lodów. Wyposażona w funkcję dwustopniowego chłodzenia, dzięki czemu nie trzeba wcześniej chłodzić składników lodów. W zestawie, łyżka, szpatułka oraz miarka. Cena: 390 zł.
4. Ariete Ice Cream 630: Mała i lekka maszynka, która pozwala na przygotowanie 0,5 litra lodów w czasie od 4 do 8 godzin. Wykonana ze stali nierdzewnej, można myc w zmywarce. Cena: 180 zł.
Jak zrobić domowe lody w maszynce?
Przygotowanie lodów w maszynce jest bardzo proste. Zaczynamy od odmierzenia odpowiedniej ilości składników (ilości uzależniona od wielkości misy). Przepis na urządzenie, które pozwala przygotować minimum 1 litr lodów. Umyj i obierz 500 g truskawek, przełóż na sito tak, aby zbędna woda ociekła. Dokładnie rozgnieć owoce, możesz użyć blendera. Utrzyj na jasną masę 2 żółtko z 100g cukru. Ubij 200 g słodkiej śmietanki kremówki. Przygotowane składniki zmieszaj i wlej do urządzenia (postępuj zgodnie z instrukcją dołączoną do maszynki do lodów). Wyjmij lody, przełóż do pojemnika lub torebki żyłkowej i odstaw do zamrażarki. Lody serwuj z dodatkami np. świeżymi owocami, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.
Zobacz także: