Pstrąg pieczony
Pstrąg pieczony to atrakcyjna propozycja na zdrowy i wykwintny obiad. Ryba z piekarnika doskonale komponuje się z warzywami, pieczonymi ziemniaczkami czy chrupiącymi frytkami. Sprawdź, jak przygotować pyszny posiłek, bogaty w witaminy, białko i cenne kwasy tłuszczowych omega-3.
Składniki
- 2 sztuki Świeży pstrąg patroszony
- 4 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Masło klarowane
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Sól gruboziarnista
- 1 gałązka Tymianek
- 1 sztuka Cytryna
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 2
Pstrągi opłucz pod zimną wodą. Delikatnie osusz ryby, korzystając z ręcznika papierowego. Następnie wykonaj na nich kilka delikatnych nacięć i przełóż ryby na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- 3
Pokrój cytrynę na cienkie plasterki. Wsuń je do wnętrza każdej ryby (po 2 na sztukę) i dodaj masło. Resztę plasterków cytryny poukładaj obok głów pstrągów.
REKLAMA - 4
Ryby skrop oliwą z oliwek i dopraw solą. Na blachę dodaj także gałązkę tymianku (możesz zastąpić rozmarynem).
- 5
Obrane ząbki czosnku rozłóż pomiędzy rybami.
- 6
Pstrągi piecz w temperaturze 200 st. C. Ryby będą gotowe już po ok. 25 minutach w piekarniku.
- 7
Pstrąg pieczony doskonale komponuje się z warzywami, które można przygotować równocześnie, na jednej blasze z rybami. Inną możliwością jest zestawienie z frytkami z batatów lub tradycyjnymi, pieczonymi ziemniakami.