Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony
Źródło: StockFood

Składniki

  • 2 sztuki Świeży pstrąg patroszony
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Sól gruboziarnista
  • 1 gałązka Tymianek
  • 1 sztuka Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Pstrągi opłucz pod zimną wodą. Delikatnie osusz ryby, korzystając z ręcznika papierowego. Następnie wykonaj na nich kilka delikatnych nacięć i przełóż ryby na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. 3

    Pokrój cytrynę na cienkie plasterki. Wsuń je do wnętrza każdej ryby (po 2 na sztukę) i dodaj masło. Resztę plasterków cytryny poukładaj obok głów pstrągów.

  4. 4

    Ryby skrop oliwą z oliwek i dopraw solą. Na blachę dodaj także gałązkę tymianku (możesz zastąpić rozmarynem).

  5. 5

    Obrane ząbki czosnku rozłóż pomiędzy rybami.

  6. 6

    Pstrągi piecz  w temperaturze 200 st. C. Ryby będą gotowe już po ok. 25 minutach w piekarniku.

  7. 7

    Pstrąg pieczony doskonale komponuje się z warzywami, które można przygotować równocześnie, na jednej blasze z rybami. Inną możliwością jest zestawienie z frytkami z batatów lub tradycyjnymi, pieczonymi ziemniakami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też