Niezapomniane w smaku śledzie w zalewie octowej. Mają wszystko: aromat i apetyczny wygląd
Śledzie w zalewie octowej to potrawa, której nie trzeba specjalnie przedstawiać. Jest przecież doskonale znana – jeśli nie ze smaku, to z widzenia. Śledź w zalewie octowej to król polskiego stołu, mistrzowska przystawka i wspaniała kompozycja smaków i aromatów.
Składniki
Składniki na śledzie w zalewie octowej
- 700 g Filety śledziowe z zalewy solnej
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Cebula
- 150 ml Ocet 10%
- 0.5 Litr Woda
- 1 łyżeczka Gorczyca
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 3 liście Liście laurowe
- 2 łyżeczki Cukier
Przygotowanie
- 1
Jeśli macie możliwość do śledzi w zalewie octowej wybierzcie matiasy, czyli młode ryby, które nie odbyły jeszcze tarła - nie osiągnęły dojrzałości płciowej. Nic się jednak nie stanie, jeśli zamiast drogich i trudnych w zdobyciu matiasów wykorzystacie zwyczajne filety z solonej zalewy.
- 2
Wykonanie dania zaczynamy od przepłukania filetów w zimnej wodzie – najłatwiej umieszczając je na około 20 minut w misce z wodą. Im bardziej będziemy je płukać, tym mniej będą słone. Nie należy ich jednak całkiem pozbywać słonego smaku, bo powinny być lekko słonawe.
- 3
Po wyjęciu z płukania osuszamy filety papierowym ręcznikiem. Możemy pokroić je na średniej wielkości kawałki lub zostawić w całości.
- 4
W słoiku ze śledziami w zalewie octowej znajdzie się także marchewka. Myjemy ją, obieramy wierzchnią warstwę, a warzywo kroimy na cienkie plastry.
- 5
Kiedy ryby czekają na umieszczenie w słoiku, my przygotowujemy zalewę. Do rondelka wlewamy pół litra wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę. Włączamy gaz i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy siłę ognia i gotujemy zalewę przez pięć minut.
- 6
Po upłynięciu tego czasu zdejmujemy rondelek z gazu i dorzucamy do środka cebulę oraz dolewamy ocet spirytusowy. Mieszamy bardzo dokładnie. Zalewę octową odstawiamy na bok i dajemy jej czas na całkowite wystudzenie.
- 7
Czas na zwieńczenie dzieła i umieszczenia śledzi i zalewy w słoikach. W tym celu przydadzą się dwa szklane naczynia o pojemności 600 ml. Muszą być idealnie czyste i dokładnie sparzone – zarówno szklany słój jak i metalowa nakrętka. Produkty układamy warstwowo: na spód kładziemy rybę – na nią porcję cebuli, marchewki i odcedzonych z zalewy przypraw. Następnie dokładamy warstwę śledzi i zalewamy tak zalewą octową, żeby ciecz przykryła ryby. Odczekujemy chwilę i zakręcamy mocno słoiki.
- 8
Po skończeniu procesu przygotowania śledzi w zalewie, słoiki wstawiamy do lodówki i tam pozwalamy smakom na przegryzienie się. Śledzie optymalnie będą smakowały po trzech-pięciu dniach. Pamiętajcie, że trzeba je zjeść przed upłynięciem trzech tygodni od wstawienia do lodówki.
Przeczytaj także:
Kluczowe w przygotowaniu idealnego śledzia w zalewie octowej jest zachowanie odpowiednich proporcji składników, tak aby śledź nie wyszedł ani zbyt łagodny i bez wyrazu, ani zbyt octowy. Zalewa ma podkreślić pyszne mięso tej wspaniałej ryby, a nie całkowicie je przyćmić.
Na co zwracać uwagę w przygotowaniu śledzi w zalewie octowej?
Najważniejszym składnikiem tej potrawy jest… śledź. Dlatego tak ważne jest wybranie ryby o jak najlepszej jakości, która będzie idealnie jędrna, sprężysta, zwarta i twarda. Tak wyśrubowane kryteria spełniają matjasy, czyli młode śledzie, które nie odbyły jeszcze tarła. Takie ryby są jednak ciężej dostępne, a na dodatek droższe od „normalnych” śledzi.
Drugą ważną kwestią jest dopilnowanie, żeby śledzie nie były ani za bardzo, ani za mało słone. Z tego powodu – jeśli korzystamy ze śledzi w słonej zalewie, trzeba je wcześniej odpowiednio wypłukać. Jak sprawdzić, czy nie przesadziliśmy z odsalaniem? Testując smak ryby – odkrajając kawałek i smakując go.
Kiedy serwować śledzie w zalewie octowej?
Oczywistą okazją, w czasie której podaje się śledzie są wszelkie święta wiosenne i grudniowe – Wielkanoc i Boże Narodzenie. Półmisek ze śledziami to doskonale znany widok z dzieciństwa. Równie dobrą okazją będzie tradycyjna kolacja z zimnymi przystawkami. Po śledzie w zalewie octowej można śmiało sięgać zawsze wtedy, kiedy mamy na nie ochotę – doskonale pasują do świeżego żytniego chleba jedzone na kolację.
Jak smakują śledzie w zalewie octowej?
Kto lubi śledzie ten ma do wyboru kilka sposobów ich podawania. Są zwolennicy śledzi w wersji najbardziej klasycznej – z olejem i cebulką. Śledzie w zalewie octowej mają octowy, bardzo wyrazisty posmak. Świetnie nadają się jako składnik do sałatek śledziowych – z dodatkiem ziemniaków, cebuli i kiszonych ogórków.