Polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym

Polędwiczki w sosie malinowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Polędwiczki wieprzowe
  • 2 sztuki Szalotka
  • 2 łyżki Przyprawa do wieprzowiny
  • 2 łyżki Miód
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 100 g Maliny
  • 100 ml Ocet balsamiczny
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Polędwiczki wieprzowe oczyść z nadmiaru tłuszczu i dopraw przyprawą do wieprzowiny. Tak przygotowane mięso powinno leżakować kilka godzin w lodówce.

  2. 2

    Smaż mięso na rozgrzanej oliwie z obydwu stron.

  3. 3

    Posiekaj szalotkę i podsmaż ją na patelni. Następnie dodaj miód, maliny (mrożone lub świeże), ocet i czarny pieprz mielony.

  4. 4

    Całość gotuj do momentu, aż sos malinowy znacznie się zredukuje. Owoce powinny stać się bardzo miękkie i łatwo się rozpadać się.

  5. 5

    Do przygotowanego sosu dodaj polędwiczki wieprzowe i duś całość pod przykryciem przez ok. 10 minut.

  6. 6

    Na koniec polędwiczki wieprzowe pokrój w plastry i rozłóż na sosie malinowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też