Roladki z ciasta francuskiego

Roladki z ciasta francuskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 270 g Ciasto francuskie
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 50 g Szpinak baby
  • 100 g Szynka
  • 70 g Ser feta
  • 100 g Ser żółty - plastry
  • 1 łyżka Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Rozwiń ciasto francuskiego i posmaruj je koncentratem pomidorowym. Zamiast niego możesz wykorzystać kremowy serek lub roztrzepane jajko. Następnie warstwę wybranego smarowidła posyp ziołami prowansalskimi lub ulubioną mieszanką ziół.

  2. 2

    Teraz na cieście francuskim ułóż plasterki szynki oraz sera żółtego. Możesz również skorzystać z tartego sera, np. mozzarelli. Wówczas rozsyp go na plastrach wędliny. Następnie dodaj także fetę, pokruszoną na drobne kawałeczki.  

  3. 3

    Umyj szpinak, odetnij łodygi i przełóż liście na suchą patelnię. Podgrzewaj przez ok. minutę i poczekaj, aż staną się bardziej miękkie. Następnie suchy i zmiękczony szpinak baby rozłóż na cieście francuskim.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. (tryb góra-dół). Przygotuj blaszkę i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Płat ciasta francuskiego wraz ze wszystkimi składnikami zawiń w dość zwartą roladę. Następnie używając ostrego nożna pokrój ją na mniejsze kawałki — plastry powinny mieć ok. 2 cm grubości.

  6. 6

    Przygotowane roladki z ciasta francuskiego ułóż na blasze, pozostawiając między nimi wyraźne odstępy. Ślimaczki piecz ok. 25 minut i wyciągnij z piekarnika zaraz po upływie wskazanego czasu.

     

    Wypróbuj także przepis na roladki z szynki.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też