Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego to bardzo lubiana i szybka przekąska, którą można przygotować nie tylko na wiele okazji, ale i sposobów. Pyszny smakołyk kształtem przypomina małe ślimaczki, przez co zachęca do skosztowania nawet małych niejadków. Zobacz, jak zrobić doskonałe roladki z ciasta francuskiego.
Składniki
- 270 g Ciasto francuskie
- 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
- 50 g Szpinak baby
- 100 g Szynka
- 70 g Ser feta
- 100 g Ser żółty - plastry
- 1 łyżka Zioła prowansalskie
Przygotowanie
- 1
Rozwiń ciasto francuskiego i posmaruj je koncentratem pomidorowym. Zamiast niego możesz wykorzystać kremowy serek lub roztrzepane jajko. Następnie warstwę wybranego smarowidła posyp ziołami prowansalskimi lub ulubioną mieszanką ziół.
- 2
Teraz na cieście francuskim ułóż plasterki szynki oraz sera żółtego. Możesz również skorzystać z tartego sera, np. mozzarelli. Wówczas rozsyp go na plastrach wędliny. Następnie dodaj także fetę, pokruszoną na drobne kawałeczki.
- 3
Umyj szpinak, odetnij łodygi i przełóż liście na suchą patelnię. Podgrzewaj przez ok. minutę i poczekaj, aż staną się bardziej miękkie. Następnie suchy i zmiękczony szpinak baby rozłóż na cieście francuskim.
- 4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. (tryb góra-dół). Przygotuj blaszkę i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia.
- 5
Płat ciasta francuskiego wraz ze wszystkimi składnikami zawiń w dość zwartą roladę. Następnie używając ostrego nożna pokrój ją na mniejsze kawałki — plastry powinny mieć ok. 2 cm grubości.
- 6
Przygotowane roladki z ciasta francuskiego ułóż na blasze, pozostawiając między nimi wyraźne odstępy. Ślimaczki piecz ok. 25 minut i wyciągnij z piekarnika zaraz po upływie wskazanego czasu.
Wypróbuj także przepis na roladki z szynki.
Jeśli szukasz prostej, ale równocześnie smacznej i efektownej przekąski do zadań specjalnych, mamy coś, co sprawdzi się idealnie. Roladki z ciasta francuskiego, z dodatkiem pysznej wędliny, sera, zdrowego szpinaku oraz ziół, to przystawka, która nada się na święta, domówkę, spotkanie rodzinne czy przekąskę w ciągu dnia. Roladki z ciasta francuskiego można także potraktować jako oddzielny posiłek i zabrać ze sobą do pracy bądź szkoły. Przystępny kształt i rozmiary sprawiają, że ślimaczki z dodatkiem pysznych składników zmieszczą się nawet do małej śniadaniówki.
Jak zrobić roladki z ciasta francuskiego? Porady i wskazówki
Przed przystąpieniem do realizowania przepisu warto wyciągnąć ciasto francuskie z lodówki i pozwolić mu się ocieplić. Dzięki temu nie będzie się kruszyć w czasie odwijania i pozostanie bardziej plastyczne. Koncentrat pomidorowy potrzebny do posmarowania ciasta francuskiego można zastąpić ulubionym serkiem twarogowym, który dodatkowo podniesie walory smakowe przekąski. Inną alternatywą jest wykorzystanie rozbełtanego jajka.
Jeśli preferujesz smakołyki o nieco bardziej intensywnym smaku, tradycyjną szynkę możesz zastąpić np. plasterkami pikantnego salami albo kiełbasą chorizo. Ser, po który sięgniesz, powinien być dobrej jakości. Jak w każdym przepisie, tak i w przypadku roladek z ciasta francuskiego najlepiej jest bazować na sprawdzonych składnikach, za którymi przepadają Twoi najbliżsi. Dzięki temu ślimaczki z ciasta francuskiego znikną z talerza w mgnieniu oka.