Buraczki marynowane — delikatne carpaccio z buraka z aromatyczną emulsją cytrynową. Połączenie, które na długo pozostaje w pamięci

Buraczki marynowane — carpaccio z buraka
Źródło: Shutterstock/vivooo

Składniki

Buraczki marynowane

  • 1 łyżeczka Cukier
  • 4 sztuki Buraki
  • 2 łyżeczki Sól
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Buraki starannie umyj pod bieżącą wodą.

  2. 2

    W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, dodaj buraki i gotuj je do miękkości przez ok. 30 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, wyciągnij bulwy z wrzątku i pozostaw do wystudzenia. Warzywa można również upiec w piekarniku, owijając bulwy z folię aluminiową. Czas obróbki przy nagrzaniu kuchenki do temperatury 200 st. C wyniesie wówczas 50 minut. 

  3. 3

    Podgotowane lub upieczone buraki obierz ze skórki, a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Czynność tę najlepiej wykonać w rękawiczkach ochronnych.

  4. 4

    Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę. Następnie przekrój składnik na połowę i wyciśnij z niego sok.

  5. 5

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  6. 6

    Do miseczki wlej sok z cytryny oraz taką samą ilość oliwy z oliwek. Następnie dodaj skórkę z cytryny, czosnek, sól i cukier. Komponenty mieszaj do chwili powstania emulsji. 

  7. 7

    Na talerzu ułóż plasterki buraków, a następnie polej je przygotowanym sosem cytrusowym.

     

    Buraczki marynowane pozostaw na minimum 60 minut w temperaturze pokojowej. Następnie posyp potrawę listkami świeżego tymianku lub pietruszki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też