Buraczki marynowane — delikatne carpaccio z buraka z aromatyczną emulsją cytrynową. Połączenie, które na długo pozostaje w pamięci
Zapraszamy do odkrycia imponującego połączenia smaków i kolorów w przepisie na wyśmienite buraczki marynowane. Cienkie plasterki czerwonych bulw obficie polane cytrusową emulsją tworzą warzywne carpaccio, któremu nie można się oprzeć. Przepis ten to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale także uciecha dla oczu. Intensywna czerwień buraczków marynowanych, połączona z kontrastującym żółtym dressingiem cytrynowym sprawiają, że danie prezentuje się równie apetycznie, jak smakuje.
Składniki
Buraczki marynowane
- 1 łyżeczka Cukier
- 4 sztuki Buraki
- 2 łyżeczki Sól
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- 1
Buraki starannie umyj pod bieżącą wodą.
- 2
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, dodaj buraki i gotuj je do miękkości przez ok. 30 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, wyciągnij bulwy z wrzątku i pozostaw do wystudzenia. Warzywa można również upiec w piekarniku, owijając bulwy z folię aluminiową. Czas obróbki przy nagrzaniu kuchenki do temperatury 200 st. C wyniesie wówczas 50 minut.
- 3
Podgotowane lub upieczone buraki obierz ze skórki, a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Czynność tę najlepiej wykonać w rękawiczkach ochronnych.
- 4
Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę. Następnie przekrój składnik na połowę i wyciśnij z niego sok.
- 5
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- 6
Do miseczki wlej sok z cytryny oraz taką samą ilość oliwy z oliwek. Następnie dodaj skórkę z cytryny, czosnek, sól i cukier. Komponenty mieszaj do chwili powstania emulsji.
- 7
Na talerzu ułóż plasterki buraków, a następnie polej je przygotowanym sosem cytrusowym.
Buraczki marynowane pozostaw na minimum 60 minut w temperaturze pokojowej. Następnie posyp potrawę listkami świeżego tymianku lub pietruszki.
Zobacz także:
- Grzyby marynowane — eksploruj nowe smaki i przygotuj samodzielnie wyśmienite grzyby marynowane
- Pieczarki marynowane — przygotuj je niezależnie od pory roku. Przepis krok po kroku oraz praktyczne wskazówki
- Banalnie prosta w wykonaniu papryka w zalewie słodko-kwaśnej. Klasyczny przepis, który zawsze wychodzi
Buraczki marynowane to potrawa, która skrywa w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Wykorzystywane czerwone bulwy znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Tym bardziej cieszy fakt, że specjał ten można wprowadzić do codziennego jadłospisu w tak pyszny i banalny sposób. To doskonały pomysł na lekką przekąskę lub wyrazisty dodatek do dania głównego. Buraczki marynowane ze względu na swoją wykwintną prezencję to także rewelacyjna propozycja na przystawkę podczas uroczystych przyjęć. Twoi goście na pewno będą zachwyceni!
Jak przygotować buraczki marynowane? Garść praktycznych wskazówek
Aby przygotować buraczki marynowane, na początku należy ugotować tytułowy składnik. Można wykonać tę czynność w tradycyjny sposób — w wodzie — lub pokusić się o bardziej innowacyjne rozwiązanie i upiec buraki w piekarniku. Po owinięciu bulw folią spożywczą umieść je w kuchence nagrzanej do temperatury 200 st. na ok. 50 minut. Po tym czasie warzywa powinny stać się idealnie miękkie, jednocześnie nie tracąc swojego intensywnego koloru. Buraki koniecznie obieraj w jednorazowych rękawiczkach. Pozwoli to uniknąć trudnych do pozbycia zabarwień skóry, powstałych na skutek kontaktu z mocnym pigmentem.
Zobacz także: Najsmaczniejsze patisony marynowane — sprawdzony sposób jak wykorzystać patisony w kuchni
Buraczki marynowane zanurzone są w emulsji podwójnie cytrynowej, do której przygotowania wykorzystuje się zarówno sok, jak i skórkę cytrusa. Pozwala to otrzymać niesamowity aromat, który ożywia potrawę i nadaje jej wyrazistości. Do dressingu trafiają także ząbki czosnku, odpowiadające za pikanterię oraz oliwa z oliwek, która powoduje, że sos staje się bardziej kremowy i jednocześnie delikatniejszy.