Przepis na tort grzybowy — nietuzinkowy pomysł na rodzinny obiad
Tort z grzybami to potrawa niecodzienna i rzadko spotykana. Torty najczęściej kojarzone są bowiem ze słodkimi, piętrowymi wypiekami, serwowanymi w trakcie rocznic i rozmaitych uroczystości. Nie każdy ma świadomość, że ten kultowy rarytas można serwować także z wytrawnymi dodatkami. Tort grzybowy to propozycja, która wykorzystuje bogactwo natury w najlepszym wydaniu. Jeżeli chcesz zaskoczyć najbliższe osoby smakowitą, nietypową potrawą, koniecznie wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę.
Składniki
Tort grzybowy — ciasto
- 0.33 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 sztuka Jajko
- 1 sztuka Żółtko
- 300 g Mąka pszenna
- 1 łyżka Śmietana
- 100 g margaryna
- 1 łyżeczka Sól czosnkowa
Nadzienie
- 1 łyżka Śmietana
- 400 g Grzyby świeże
- 3 sztuki Jajko
- 1 sztuka Cebula
- Pieprz czarny mielony
- 2 łyżki Bułka tarta
- Sól
- 400 g Pieczarki
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C.
- 2
Tortownicę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Aby przygotować ciasto, mąkę pszenną przesiej przez sito na stolnicę. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz sól czosnkową i starannie wymieszaj składniki.
- 4
Do mieszanki mącznej dodaj jajko, żółtko, śmietanę i margarynę, i energicznie zagniataj komponenty, do chwili otrzymania jednolitego ciasta.
- 5
Otrzymaną masę podziel na 2 równe części.
- 6
Pierwszą porcję ciasta wyłóż na dno przygotowanej tortownicy i nakłuj spód widelcem.
- 7
Aby przygotować masę grzybową, cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę.
- 8
Pieczarki oraz grzyby leśne starannie umyj, a następnie pokrój w plasterki.
- 9
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie dodaj cebulę i podsmażaj na złoty kolor.
- 10
Gdy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię grzyby i smaż je przez ok. 10 minut. Nadzienie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 11
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, następnie obierz je z łupin i pokrój w kostkę.
- 12
Do usmażonych grzybów dodaj bułkę tartą, śmietanę oraz jajka. Składniki farszu starannie wymieszaj i przełóż do tortownicy.
- 13
Na wierzchu farszu grzybowego ułóż równomiernie drugą część ciasta i posyp ja kminkiem.
- 14
Tort grzybowy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.
Tort grzybowy smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz serwować go samodzielnie lub wraz z ulubionymi dipami.
Zobacz także:
Tort grzybowy to specjał, który z uwagi na efektowną prezencję jest chętnie serwowany podczas różnorodnych przyjęć. Można podawać go na ciepło w formie dania głównego lub położyć na paterze i pozwolić częstować się zgromadzonym gościom, gdy tylko najdzie ich na to ochota. Połączenie kruchego ciasta z aromatycznym farszem to harmonijna kompozycja, która zachwyca kubki smakowe. Wykonanie tego specjału nie jest trudne, a rezultat z pewnością sprawi, że usłyszysz wiele komplementów.
Zobacz także: Marynowane grzyby — przekąska na święta, imprezy i spotkania z bliskimi
Jak przygotować tort grzybowy? Praktyczne wskazówki, które musisz znać
Tort grzybowy z łatwością wykonają nawet początkujący miłośnicy gotowania. Pichcenie należy rozpocząć od zagniecenia kruchego ciasta. Jeżeli dysponujesz większą ilością wolnego czasu, rekomendujemy schłodzić przygotowaną masę w lodówce, przed przystąpieniem do następnych etapów gotowania. Zapewni to delikatną, chrupiącą konsystencję wypieku. Cenną wskazówką, jest także zamienienie zawartej w cieście margaryny na masło. Czynność ta sprawi, że tort grzybowy będzie aromatyczniejszy. Do wykonania farszu potrzebne będą zarówno świeże dary lasu, jak i hodowlane pieczarki. Połączenie tych składników gwarantuje zniewalający efekt. Do nadzienia warto także dodać posiekaną natkę pietruszki, która nada potrawie wyrazistości. Aby tort grzybowy apetycznie się zarumienił podczas pieczenia, za pomocą pędzelka posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem.