Przepis na tort grzybowy — nietuzinkowy pomysł na rodzinny obiad

Tort grzybowy
Źródło: Shutterstock/Anna Shepulova

Składniki

Tort grzybowy — ciasto

  • 0.33 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 300 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Śmietana
  • 100 g margaryna
  • 1 łyżeczka Sól czosnkowa

Nadzienie

  • 1 łyżka Śmietana
  • 400 g Grzyby świeże
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • Sól
  • 400 g Pieczarki
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C.

  2. 2

    Tortownicę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto, mąkę pszenną przesiej przez sito na stolnicę. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz sól czosnkową i starannie wymieszaj składniki.

  4. 4

    Do mieszanki mącznej dodaj jajko, żółtko, śmietanę i margarynę, i energicznie zagniataj komponenty, do chwili otrzymania jednolitego ciasta. 

  5. 5

    Otrzymaną masę podziel na 2 równe części. 

  6. 6

    Pierwszą porcję ciasta wyłóż na dno przygotowanej tortownicy i nakłuj spód widelcem.

  7. 7

    Aby przygotować masę grzybową, cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. 

  8. 8

    Pieczarki oraz grzyby leśne starannie umyj, a następnie pokrój w plasterki.

  9. 9

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie dodaj cebulę i podsmażaj na złoty kolor.

  10. 10

    Gdy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię grzyby i smaż je przez ok. 10 minut. Nadzienie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  11. 11

    W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, następnie obierz je z łupin i pokrój w kostkę.

  12. 12

    Do usmażonych grzybów dodaj bułkę tartą, śmietanę oraz jajka. Składniki farszu starannie wymieszaj  i przełóż do tortownicy.

  13. 13

    Na wierzchu farszu grzybowego ułóż równomiernie drugą część ciasta i posyp ja kminkiem.

  14. 14

    Tort grzybowy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.

     

    Tort grzybowy smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz serwować go samodzielnie lub wraz z ulubionymi dipami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też