Domowy kompot truskawkowy

Domowy kompot truskawkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Truskawki
  • 1.5 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
  • 180 ml Ocet jabłkowy
  • 180 ml Woda
  • 120 ml Miód
  • 0.25 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Z truskawek usuń szypułki i dokładnie umyj owoce. Następnie rozdziel je na słoiczki po dżemie (owoce możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i do każdego dodaj po kilka ziaren czarnego pieprzu.

  2. 2

    W mniejszym garnku połącz ocet jabłkowy, wodę, miód i sól. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  3. 3

    Jeszcze gorącym naparem zalej truskawki umieszczone w słoiczkach. Szklane pojemniki zakręć pokrywką i odstaw na bok do ostygnięcia. Kompot truskawkowy wstaw do lodówki na całą noc.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też