Domowy kompot truskawkowy
Pyszny kompot truskawkowy uświetni wiele rodzinnych spotkań przy stole.
Autor:
Smak.pl
Przetwory
Rodzaje dań
Napoje
Łatwe dania
Na skróty
Dania do 15 minut
Główne składniki
Owoce
Dania wegetariánskie
Dieta bez laktozy
REKLAMA
Składniki
- 500 g Truskawki
- 1.5 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
- 180 ml Ocet jabłkowy
- 180 ml Woda
- 120 ml Miód
- 0.25 Łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Z truskawek usuń szypułki i dokładnie umyj owoce. Następnie rozdziel je na słoiczki po dżemie (owoce możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i do każdego dodaj po kilka ziaren czarnego pieprzu.
- 2
W mniejszym garnku połącz ocet jabłkowy, wodę, miód i sól. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- 3
Jeszcze gorącym naparem zalej truskawki umieszczone w słoiczkach. Szklane pojemniki zakręć pokrywką i odstaw na bok do ostygnięcia. Kompot truskawkowy wstaw do lodówki na całą noc.
REKLAMA