Syrop z imbiru i cytryny — naturalny antybiotyk, który w mig rozprawi się z przeziębieniem
Syrop z imbiru i cytryny to niezastąpiony, domowy wyrób, który w trymiga rozprawi się z sezonowym przeziębieniem. To sprawdzony sposób naszych babć i mam, które w pierwszej kolejności wolały sięgać po naturalne metody leczenia. Syrop z imbiru i cytryny składa się tylko z trzech składników, a przepis jest dziecinnie prosty. Wykonaj go, gdy bliskich łamie choroba i postaw rodzinę na nogi.
Składniki
Syrop z imbiru i cytryny
- 2 sztuki Cytryna
- 3 łyżki Miód
- 1 sztuka Korzeń imbiru
Przygotowanie
- 1
Cytryny sparz wrzątkiem i starannie je umyj.
- 2
Obierz kawałek korzenia imbiru o długości ok. 3 cm.
- 3
Cytryny pokrój w dość cienkie plastry.
- 4
Obrany imbir zetrzyj na tarce. Najlepiej wykorzystać do tego małe oczka.
- 5
Następnie na dno wyparzonego, czystego słoika wlej 3 łyżki miodu. Zaraz potem do naczynia dodaj część plasterków cytryny oraz porcję startego korzenia imbiru. Naczynie wypełnij opisanymi warstwami, a następnie szczelnie zakręć słój i umieść go w lodówce na całą dobę. Po upływie 24 godzin syrop z imbiru i cytryny nadaje się już do konsumowania.
Zobacz także:
- Syrop z kwiatów lipy – idealny na przeziębienie, chrypkę i obniżoną odporność organizmu
- Syrop z dziewanny pomoże Ci zapomnieć o kaszlu. Zobacz, jak go zrobić
- Syrop z nawłoci to prawdziwe wsparcie odporności. Przepis nie jest trudny
Szukasz skutecznego sposobu na walkę z dolegliwościami, takimi jak ból gardła i osłabienie? A może zależy ci na podniesieniu odporności twoich bliskich, bez konieczności faszerowania lekami i aptecznymi specyfikami? Jeśli tak, trafiłeś idealnie. Przepis na domowy syrop z imbiru i cytryny to naturalny antybiotyk, obfitujący w witaminę C, B1 i B2, E, A oraz K, a także wapń, żelazo, kwas foliowy i potas. Imponująca zawartość wspomnianych składników nie jest jedynym powodem, który powinien przekonać cię do samodzielnego wykonania charakteryzowanego syropu. Stosowanie wyrobu może przynieść wiele innych korzyści dla twojego organizmu. Zdradzamy je poniżej.
Zobacz także: Syrop z czosnku — skuteczny i naturalny lek na infekcje dróg oddechowych
Syrop z imbiru i cytryny — właściwości
Syrop z imbiru i cytryny wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Przez wzgląd na wysoką zawartość witamin i przeciwutleniaczy, specyfik polecany jest w sezonie grypowym, w celu wzmocnienia odporności. Warto stosować go również w przebiegu choroby, ponieważ działa rozgrzewająco, napotnie, łagodzi stany zapalne, ból gardła i nieprzyjemne uczucie drapania.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że syrop z imbiru i cytryny wywiera również pozytywny wpływ na obniżenie poziomu “złego” cholesterolu LDL, wspomaga pracę serca i pobudza krążenie krwi. Jak widać lista dobrodziejstw, które oferuje ten słodziutki specjał, jest imponująca, a to nie koniec dobroczynnego działania syropu z imbiru i cytryny.
Syrop z imbiru i cytryny dobry na odchudzanie
Warto wiedzieć, że samodzielnie przygotowany syrop z imbiru i cytryny można stosować również w wielu innych sytuacjach. Okazuje się, że ten naturalny specyfik może wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami. Zawartość imbiru sprawia, że syrop pobudza metabolizm. Wiele osób sięga po łyżkę wyrobu, kiedy ma ochotę na coś słodkiego. Kosztując przetworu, chęć na kaloryczne przekąski znika w mgnieniu oka.
Kto nie powinien stosować syropu z imbiru i cytryny? Przeciwwskazania
Chociaż wyrób przyrządzany jest na podstawie samych zdrowych i naturalnych komponentów, niestety w niektórych sytuacjach jego stosowanie może okazać się niekorzystne dla organizmu. Syrop z imbiru i cytryny nie jest polecany osobom, które cierpią na refluks żołądkowy, problemy z ciśnieniem krwi oraz wrzody żołądka. Dodatkowo szczególną ostrożność poleca się zachować kobietom spodziewającym się potomstwa.