Nalewka z imbiru — leczniczy trunek o wyjątkowych właściwościach. Przygotuj domową nalewkę z imbiru i zapomnij o chorobach

Nalewka z imbiru
Źródło: Shutterstock/Oksana_Slepko

Składniki

Nalewka z imbiru

  • 1 litr Woda
  • 500 g Cukier
  • 2 sztuki Korzeń imbiru
  • 1 litr Spirytus
  • 4 sztuki Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Korzeń imbiru obierz ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki.

  2. 2

    Cytryny sparz wrzątkiem, a następnie wyciśnij z nich sok.

  3. 3

    Przygotuj słój i pojemności 2 litrów. Starannie go umyj, a następnie wyparz.

  4. 4

    Do słoja dodaj plastry imbiru oraz sok wyciśnięty z cytryny. Następnie wlej spirytus i szczelnie zakręć słój. Naczynie schowaj do ciemnego miejsca na 3 miesiące. W międzyczasie raz w tygodniu potrząsaj jego zawartością w celu połączenia składników.

  5. 5

    Gdy upłynie wyznaczony czas, odcedź nalewkę z imbiru przez gazę. 

  6. 6

    W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru i pozostaw do wystudzenia. 

  7. 7

    Wystudzony syrop cukrowy wlej do zlewu alkoholowego i wymieszaj składniki. 

     

    Powstały trunek przelej przez sitko do czystych butelek. Nalewkę z imbiru ponownie przechowuj w ciemnym miejscu przez 3 miesiące. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też