Nalewka z imbiru — leczniczy trunek o wyjątkowych właściwościach. Przygotuj domową nalewkę z imbiru i zapomnij o chorobach
Odkryj magię powszechnego składnika, który od wieków wykorzystywany jest do celów leczniczych. Mowa oczywiście o imbirze. Jego intensywny, pikantny smak oraz prozdrowotne właściwości sprawiają, że produkt jest ceniony na całym świecie. Nalewka z imbiru to prosta i łatwa w przygotowaniu receptura, która pozwala wydobyć z tego fenomenalnego komponentu to, co najlepsze. Zaopatrz swoją domową apteczkę w ten wyśmienity trunek i zapomnij o sezonowych chorobach.
Składniki
Nalewka z imbiru
- 1 litr Woda
- 500 g Cukier
- 2 sztuki Korzeń imbiru
- 1 litr Spirytus
- 4 sztuki Cytryna
Przygotowanie
- 1
Korzeń imbiru obierz ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki.
- 2
Cytryny sparz wrzątkiem, a następnie wyciśnij z nich sok.
- 3
Przygotuj słój i pojemności 2 litrów. Starannie go umyj, a następnie wyparz.
- 4
Do słoja dodaj plastry imbiru oraz sok wyciśnięty z cytryny. Następnie wlej spirytus i szczelnie zakręć słój. Naczynie schowaj do ciemnego miejsca na 3 miesiące. W międzyczasie raz w tygodniu potrząsaj jego zawartością w celu połączenia składników.
- 5
Gdy upłynie wyznaczony czas, odcedź nalewkę z imbiru przez gazę.
- 6
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru i pozostaw do wystudzenia.
- 7
Wystudzony syrop cukrowy wlej do zlewu alkoholowego i wymieszaj składniki.
Powstały trunek przelej przez sitko do czystych butelek. Nalewkę z imbiru ponownie przechowuj w ciemnym miejscu przez 3 miesiące.
Zobacz także:
Odkryj magię powszechnego składnika, który od wieków wykorzystywany jest do celów leczniczych. Mowa oczywiście o imbirze. Jego intensywny, pikantny smak oraz prozdrowotne właściwości sprawiają, że produkt jest ceniony na całym świecie. Nalewka z imbiru to prosta i łatwa w przygotowaniu receptura, która pozwala wydobyć z tego fenomenalnego komponentu to, co najlepsze. Zaopatrz swoją domową apteczkę w ten wyśmienity trunek i zapomnij o sezonowych chorobach.
Nalewka z imbiru to trunek, którego przygotowanie trwa aż 6 miesięcy. Dokładnie tyle czasu potrzeba, by wyekstrahować z wykorzystywanych składników najcenniejsze związki. W trosce o twoje podniebienie dodaliśmy do nalewki z imbiru także sok cytrynowy. Sprawia on, że prezentowany eliksir jest nie tylko pomocny w leczeniu licznych schorzeń, ale także niezwykle smaczny. Tym bardziej cieszy fakt, że prezentowaną recepturę bez trudu wykonają nawet początkujący entuzjaści domowych alkoholi.
Na co pomaga nalewka z imbiru? Poznaj prozdrowotne działanie tego fantastycznego trunku
Kłącza imbiru to kopalnia wielu cennych składników odżywczych. Alkohol pozwala wyekstrahować je z korzeni, przez co trunek staje się prawdziwą bombą substancji o działaniu prozdrowotnym. Nalewka z imbiru zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminy oraz składniki mineralne. Od lat wykorzystywane są jej właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Niewielkie ilości nalewki z imbiru mogą pomóc złagodzić bóle menstruacyjne oraz wspomóc walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. To także doskonały sposób na wzmocnienie odporności, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym.
Ten cenny eliksir często polecany jest także osobom z problemami trawiennymi. Jeżeli zmagasz się z dolegliwościami ze strony układu trawiennego, koniecznie dodaj do nalewki z imbiru także kurkumę, która będzie wartościowym uzupełnieniem charakteryzowanego specjału.
Zobacz także: Domowa nalewka z czerwonej porzeczki — rubinowa rozkosz. Wykorzystaj owoce czerwonej porzeczki i przygotuj aromatyczny trunek
Nalewka z imbiru — jak przygotować? Garść praktycznych wskazówek
Przygotowanie nalewki z imbiru to proces prosty, jednak dość czasochłonny. Pamiętaj, aby wykorzystywane kłącza pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, co pozwoli wydobyć z nich wszystkie cenne składniki. Do powstałego zlewu alkoholowego następnie należy dodać syrop cukrowy. Jeżeli preferujesz trunki o wytrawnym smaku, zredukuj ilość słodzidła, natomiast jeżeli pragniesz otrzymać nalewkę z imbiru przypominającą w smaku likier, zwiększ jego zawartość. Osoby, które chcą cieszyć się smakiem tego magicznego eliksiru nieco szybciej, mogą skosztować go już po miesiącu leżakowania, lecz zapewniamy, że pełni smaku zyskuje on dopiero po upływie kwartału.