Domowa nalewka z czerwonej porzeczki — rubinowa rozkosz. Wykorzystaj owoce czerwonej porzeczki i przygotuj aromatyczny trunek

Nalewka z czerwonej porzeczki
Źródło: Shutterstock/gkrphoto

Składniki

Nalewka z czerwonej porzeczki

  • 1 kg Cukier
  • 0.5 Litr Wódka
  • 1 kg Czerwona porzeczka
  • 0.5 Litr Spirytus

Przygotowanie

  1. 1

    Słoik o pojemności 2 litrów oraz pasującą do niego zakrętkę starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Czerwone porzeczki starannie umyj, a następnie obierz je szypułek i włóż do wyparzonych słoików.

  3. 3

    Do słoika wypełnionego owocami wlej spirytus oraz wódkę. Naczynie szczelnie zakręć, a następnie odstaw w nasłonecznione miejsce.

  4. 4

    Czerwone porzeczki maceruj w alkoholu przez ok. 6 tygodni.

  5. 5

    Gdy upłynie wyznaczony czas, zlej alkohol do innego, wyparzonego słoika, a pozostałe owoce zasyp cukrem i pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu, do chwili wydzielenia gęstego syropu.

  6. 6

    Syrop z czerwonej porzeczki połącz z uzyskaną wcześniej nalewką. Przefiltruj trunek i przelej do butelki.

     

    Nalewka z czerwonej porzeczki jest gotowa do spożycia po ok. 3 miesiącach. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też