Syrop z mięty i cytryny na każdą porę roku. Przygotuj wyjątkowy eliksir we własnym domu

Syrop z mięty i cytryny
Źródło: Shutterstock/PHENPHAYOM

Składniki

Syrop z mięty i cytryny

  • 1 litr Woda
  • 250 g Cukier
  • 70 ml Sok z cytryny
  • 100 g Mięta

Przygotowanie

  1. 1

    Gałązki mięty starannie umyj. Jeżeli są długie, podziel je na mniejsze fragmenty.

  2. 2

    Do garnka z gałązkami mięty wlej wodę, a następnie postaw naczynie na palniku ustawionym na maksymalną moc i doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj roztwór przez 5 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, naczynie ściągnij z kuchenki i pozostaw do przestudzenia na 20 minut.

  3. 3

    Przygotuj 3 butelki o pojemności ok. 200 ml. Starannie je umyj, a następnie wyparz gorącą wodą. 

  4. 4

    Przecedź roztwór miętowy. 

  5. 5

    Odcedzony sok miętowy wymieszaj z cukrem. Gotuj roztwór do chwili rozpuszczenia cukru.

  6. 6

    Do syropu miętowego wlej sok z cytryny i ponownie zagotuj napój.

  7. 7

    Syrop z mięty i cytryny wlej do wyparzonych butelek i szczelnie je zamknij. Naczynia pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

     

    Syrop z cytryny jest gotowy do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smakuje rewelacyjnie podany do herbaty. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też