Syrop z mięty i cytryny na każdą porę roku. Przygotuj wyjątkowy eliksir we własnym domu
Syrop z mięty i cytryny to połączenie świeżości i energetyzującej mocy natury. Mięta, znana ze swojego charakterystycznego zapachu i kojących właściwości, łączy się z cytryną, której kwaskowaty smak nadaje rewelacyjnego kontrastu. Wiosenne poranki, gorące letnie popołudnia, czy zimowe wieczory — niezależnie od pory roku syrop z mięty i cytryny zapewni ci chwilę wytchnienia. Nie można zapomnieć o jego wyjątkowych właściwościach leczniczych. Przygotuj ten wyrób już dziś i przekonaj się, jakie to proste.
Składniki
Syrop z mięty i cytryny
- 1 litr Woda
- 250 g Cukier
- 70 ml Sok z cytryny
- 100 g Mięta
Przygotowanie
- 1
Gałązki mięty starannie umyj. Jeżeli są długie, podziel je na mniejsze fragmenty.
- 2
Do garnka z gałązkami mięty wlej wodę, a następnie postaw naczynie na palniku ustawionym na maksymalną moc i doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj roztwór przez 5 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, naczynie ściągnij z kuchenki i pozostaw do przestudzenia na 20 minut.
- 3
Przygotuj 3 butelki o pojemności ok. 200 ml. Starannie je umyj, a następnie wyparz gorącą wodą.
- 4
Przecedź roztwór miętowy.
- 5
Odcedzony sok miętowy wymieszaj z cukrem. Gotuj roztwór do chwili rozpuszczenia cukru.
- 6
Do syropu miętowego wlej sok z cytryny i ponownie zagotuj napój.
- 7
Syrop z mięty i cytryny wlej do wyparzonych butelek i szczelnie je zamknij. Naczynia pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Syrop z cytryny jest gotowy do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smakuje rewelacyjnie podany do herbaty.
Zobacz także:
Syrop z mięty i cytryny to napój, który warto mieć pod ręką w domowej spiżarni. Jest to specjał niezwykle uniwersalny, który ożywi niejedno danie. Syrop z mięty i cytryny to niezastąpiony dodatek do wielu deserów. Można go także serwować do napojów, by zyskały one bardziej orzeźwiającego smaku. Syrop z mięty i cytryny to połączenie, które relaksuje i uspokaja. Bogactwo olejków eterycznych prezentowanego rarytasu gwarantuje chwilę relaksu i błogiego spokoju, w nawet bardzo zabiegany dzień, pełen załatwień i obowiązków.
Jak przygotować syrop z mięty i cytryny? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Aby przygotować smaczny syrop z mięty i cytryny na początku należy zgromadzić niezbędne komponenty. Możesz wykorzystać zioła z własnego ogródka lub zakupić je w sklepie. Pamiętaj, że do wykonania soku potrzebne będą całe gałązki. Należy je starannie umyć, a jeżeli są bardzo długie, także pokroić na mniejsze fragmenty. Miętę wystarczy zagotować z wodą, by wydobyć jej aromat. Następnie do roztworu wsyp cukier. Jego ilość dopasuj do pożądanego poziomu słodyczy. Wspomniane słodzidło możesz zastąpić miodem, ale pamiętaj o tym, że nie należy go podgrzewać. Ostatni, lecz równie ważny składnik receptury to sok z cytryny. Najlepiej sprawdzi się ten świeżo wyciśnięty.
Zobacz także: Nalewka z imbiru — leczniczy trunek o wyjątkowych właściwościach. Przygotuj domową nalewkę z imbiru i zapomnij o chorobach
Tak przygotowany syrop z mięty i cytryny nadaje się do spożycia. By cieszyć się smakiem prezentowanego specyfiku nawet przez wiele miesięcy, przelej wrzący sok do wyparzonych butelek i bezzwłocznie je zakręć. Po wystudzeniu napój jest gotowy do wielomiesięcznego przechowywania.
Syrop z mięty i cytryny odnajduje w kuchni wiele zastosowań. Jest to unikatowe urozmaicenie różnorodnych deserów, sałatek owocowych oraz sorbetów. Możesz także serwować go jako wzbogacenie smaku herbatek, czy lemoniady. Jeżeli szukasz sposobu na zwiększenie ilości wypijanych płynów, koniecznie dodaj wyrób do niegazowanej wody. Poprawi jej smak, przynosząc ogromną przyjemność z celebrowania chwili.