Szynka w sosie chrzanowym
Szynka w sosie chrzanowym to popularny przepis na tradycyjny obiad wielkanocny. Delikatne mięso, podane z gotowanymi ziemniakami i dodatkiem siekanego szczypiorki u lub koperku, to danie, które na myśl przywodzi rodzinny dom i czas spędzony w gronie najbliższych osób.
Składniki
- 1 kg Szynka wieprzowa
- 2 łyżki Chrzan tarty
- 200 g Śmietanka z kartonika (18%)
- 2 szklanek Bulion
- 1 ząbek Czosnek
- 1 łyżka Koperek
- Ziele angielskie
- Pieprz czarny mielony
- 1 sztuka Liście laurowe
- 0.5 Łyżeczka Sól morska
- Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Szynkę opłucz pod strumieniem zimnej wody, po czym starannie osusz mięso i pokrój je w plastry, kierując nóż w poprzek włókien. Jeśli kawałki szynki wyszły zbyt grube, można je rozbić, uderzając kilkukrotnie tłuczkiem. Następnie dopraw mięso, posypując je czarnym pieprzem mielonym oraz nacierając czosnkiem, startym wcześniej na tarce.
- 2
Na patelnię wylej odrobinę oleju roślinnego, a kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, połóż na niego kawałki przygotowanej szynki i smaż, aż ładnie się zarumienią.
- 3
W międzyczasie w większym garnku zagotuj bulion. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je do garnka, dodaj sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość gotuj pod przykryciem przez 50 minut. W tym czasie szynka powinna stać się krucha.
- 4
Po 20 minutach gotowania dodaj tarty chrzan. Szynkę w sosie chrzanowym obracaj na drugą stronę — czynność powtórz przynajmniej 3 razy.
- 5
Umyj koperek i drobno go posiekaj.
- 6
Kiedy szynka w sosie chrzanowym będzie gotowa, do sosu dodaj śmietankę, a całość posyp posiekanym koperkiem. Zamiast koperku danie możesz przyozdobić drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wypróbuj także przepis na pieczoną polędwicę.
Szynka w sosie to klasyczny posiłek, przyrządzany na wiele okazji. Można przygotować go jako niedzielny obiad lub świąteczną potrawę, podając z ulubionymi dodatkami. Danie szybko znika z talerzy, za sprawą doskonale kruchych, delikatnych kawałków mięsa, otoczonych kremowym sosem chrzanowym. Przepis na szynkę w sosie chrzanowym jest naprawdę prosty, dlatego przygotowań mogą podjąć się nawet początkujący kucharze. Wystarczy podążać za kilkoma wskazówkami, a pyszne danie okaże się prawdziwym sukcesem, który z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich, nawet najbardziej wybrednych domowników.
Z czym podawać szynkę w sosie chrzanowym?
Mięso podane z kremowym sosem można serwować nawet samodzielnie. Idealnie doprawione plastry szynki, polane dipem śmietanowo-chrzanowym doskonale smakują ponadto z dodatkiem ziemniaków — pod różną postacią, np. jedwabistego purée, klusek śląskich czy pieczonych półksiężyców. Dopełnieniem dania mogą okazać się buraczki lub sałatka ze świeżych warzyw.
Ogromnym atutem szynki w sosie chrzanowym jest to, że bez problemu i uszczerbku na smaku, danie może być odgrzewane i podawane nawet w kolejnych dniach. Fakt ten sprawia, że posiłek z powodzeniem można przygotować wcześniej, zyskując więcej czasu na przyrządzenie innych świątecznych potraw i przekąsek.