Szynka w sosie chrzanowym

Szynka w sosie chrzanowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Szynka wieprzowa
  • 2 łyżki Chrzan tarty
  • 200 g Śmietanka z kartonika (18%)
  • 2 szklanek Bulion
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 łyżka Koperek
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 0.5 Łyżeczka Sól morska
  • Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Szynkę opłucz pod strumieniem zimnej wody, po czym starannie osusz mięso i pokrój je w plastry, kierując nóż w poprzek włókien. Jeśli kawałki szynki wyszły zbyt grube, można je rozbić, uderzając kilkukrotnie tłuczkiem. Następnie dopraw mięso, posypując je czarnym pieprzem mielonym oraz nacierając czosnkiem, startym wcześniej na tarce.

  2. 2

    Na patelnię wylej odrobinę oleju roślinnego, a kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, połóż na niego  kawałki przygotowanej szynki i smaż, aż ładnie się zarumienią.

  3. 3

    W międzyczasie w większym garnku zagotuj bulion. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je do garnka, dodaj sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość gotuj pod przykryciem przez 50 minut. W tym czasie szynka powinna stać się krucha.

  4. 4

    Po 20 minutach gotowania dodaj tarty chrzan. Szynkę w sosie chrzanowym obracaj na drugą stronę — czynność powtórz przynajmniej 3 razy.

  5. 5

    Umyj koperek i drobno go posiekaj.

  6. 6

    Kiedy szynka w sosie chrzanowym będzie gotowa, do sosu dodaj śmietankę, a całość posyp posiekanym koperkiem. Zamiast koperku danie możesz przyozdobić drobno pokrojonym szczypiorkiem.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczoną polędwicę.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też