Jajka faszerowane awokado

Eggs Stuffed Avocados
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 12 Jajko
  • 1 sztuka Awokado
  • 2 sztuki Papryczka jalapeño
  • 1 sztuka Cebula
  • 6 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 1 ząbek Czosnek
  • Sól
  • Sok z cytryny
  • 1.5 łyżka Kolendra

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo. Po 8 minutach od zagotowania się wody wyłącz planik, a jajka zalej zimną wodą. Następnie obierz je ze skorupki.

  2. 2

    Jajka przekrój wzdłuż i usuń z nich żółtka. Przełóż żółtka do miski, połącz z miąższem z awokado i zgnieć całość widelcem.

  3. 3

    Pokrój papryczki jalapeño. Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij go przez praskę.

  4. 4

    Umyte pomidory pokrój na małe kawałki.

  5. 5

    Pokrojone warzywa dodaj do miski z rozdrobnionym awokado i żółtkami.

  6. 6

    Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż farsz do wydrążonych jajek. Wierzch jajek faszerowanych udekoruj posiekanymi ziołami, np. świeżą kolendrą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też