Jajka faszerowane awokado
Z jajek wypełnionych pysznym nadzieniem z żółtek, awokado, świeżych warzyw, ziół i przypraw w kilka minut „wyczarujesz” niesamowicie smaczne przekąski, które smakują równie pysznie jak wyglądają.
Składniki
- 12 Jajko
- 1 sztuka Awokado
- 2 sztuki Papryczka jalapeño
- 1 sztuka Cebula
- 6 sztuk Pomidory koktajlowe
- 1 ząbek Czosnek
- Sól
- Sok z cytryny
- 1.5 łyżka Kolendra
Przygotowanie
- 1
Jajka ugotuj na twardo. Po 8 minutach od zagotowania się wody wyłącz planik, a jajka zalej zimną wodą. Następnie obierz je ze skorupki.
- 2
Jajka przekrój wzdłuż i usuń z nich żółtka. Przełóż żółtka do miski, połącz z miąższem z awokado i zgnieć całość widelcem.
- 3
Pokrój papryczki jalapeño. Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij go przez praskę.
REKLAMA - 4
Umyte pomidory pokrój na małe kawałki.
- 5
Pokrojone warzywa dodaj do miski z rozdrobnionym awokado i żółtkami.
- 6
Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż farsz do wydrążonych jajek. Wierzch jajek faszerowanych udekoruj posiekanymi ziołami, np. świeżą kolendrą.