Crème brûlée

Crème brûlée
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 Żółtko
  • 100 g Cukier
  • 0.5 Łyżka Ekstrakt waniliowy
  • 500 ml Śmietana kremówka 30 %
  • Drobny cukier

Przygotowanie

  1. 1

    W jednej misce połącz żółtka razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Składniki miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie schłódź ją w lodówce.

  2. 2

    Do garnka wlej śmietanę kremówkę i zacznij ją podgrzewać na małym ogniu. Kiedy śmietana zacznie się gotować, wyłącz palnik i odstaw ją do przestudzenia.

  3. 3

    Do schłodzonej masy żółtkowej porcjami dodawaj przestudzoną kremówkę i mieszaj, aż masa nabierze konsystencję, przypominającą rzadszy budyń.

  4. 4

    Foremki na crème brûlée umyj i osusz, wycierając je ręcznikiem papierowym. Następnie przygotowany krem umieść w każdym z nich, przelewając go przez sitko, maksymalnie do 3 cm wysokości kokilki.

  5. 5

    Crème brûlée piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 st. C przez ok. 40 minut.

  6. 6

    Następnie wyjmij naczynia, pozostaw deser do ostygnięcia na ruszcie, a następnie włóż go do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  7. 7

    Wierzch każdego deseru posyp ok. 1 łyżką drobnego cukru, a następnie karmelizuj go, za pomocą cukierniczego palnika.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też