Roladki schabowe

Roladki schabowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 600 g Schab bez kości
  • 5 łyżeczek Musztarda
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 100 g Ser żółty
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Schab wyjmij z lodówki, przepłucz pod chłodnym strumieniem wody i osusz, przykładając do niego ręcznik papierowy. Następnie podziel mięso na 5 plastrów i rozbij każdy z nich, używając tłuczka. Kiedy mięso będzie już cienkie dopraw je, posypując każdy fragment odrobiną soli oraz pieprzu.

  2. 2

    Umyj paprykę, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój ją w podłużne paski. Ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w słupki.

  3. 3

    Jedną ze stron schabu posmaruj warstwą musztardy. Następnie rozłóż na niej żółty ser, obrane słupki ogórka kiszonego oraz uprzednio umytej i pokrojonej papryki czerwonej.

  4. 4

    Plastry schabu zawiń w roladki. Następnie każdą z nich zamocz w rozkłóconym jajku, po czym obtocz starannie w bułce tartej.

  5. 5

    Na patelnię z głębokim dnem wlej olej roślinny i mocno go rozgrzej. Panierowane roladki ze schabu smaż z obu stron, aż panierka przybierze apetycznego złotego koloru.

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  7. 7

    Usmażone roladki schabowe przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez kwadrans. Gotowe!

     

    Wypróbuj także przepis na roladki z kurczaka.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też