Klasyczny przepis na wojskową grochówkę — smak, który przywołuje wspomnienia

Grochówka
Źródło: GettyImages

Składniki

Grochówka

  • 350 g Groch łuskany
  • 4 szklanek Woda
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 ząbki Czosnek
  • 300 g Boczek wędzony
  • 3 łyżki Olej
  • 300 g Kiełbasa
  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Groch wsyp do miski, zalej wodą, by przykryła wszystkie ziarna i znajdowała się jeszcze szklankę ponad nimi w razie potrzeby dodaj więcej wody. Tak przygotowany groch odstaw na noc do szafki. Rano wylej wodę z grochu i przepłucz go pod zimną wodą. 

  2. 2

    Wypłukany groch włóż do garnka, wlej 3 szklanki wody i dodaj sól. Gotuj pod przykryciem tak długo, aż stanie się miękki zazwyczaj wystarczy 1 godzina gotowania. Na początku na wierzchu zacznie zbierać się piana, którą należy zebrać łyżką i wyrzucić. Do czasu zagotowania się wody piana może pojawić się jeszcze nawet dwa razy i również należy się jej pozbyć.

  3. 3

    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Marchew oraz pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie umieść w dużym garnku. Warzywa pokryj 4 szklankami wody i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.

  4. 4

    Po tym czasie do warzyw dodaj obrane i pokrojone w nieco większą kostkę ziemniaki. Całość gotuj przez kolejne 15 minut.

  5. 5

    W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż drobno poszatkowaną  cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej pokrojony boczek i smaż, aż do zarumienienia, a następnie dodaj obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku.

  6. 6

    Po kwadransie od rozpoczęcia gotowania ziemniaków dodaj do nich zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem do garnka. Na tym etapie do garnka wsyp również przyprawy, ugotowany groch razem z wodą i kiełbasę pokrojoną w półplasterki.

  7. 7

    Wymieszaj grochówkę i gotuj jeszcze przez 12-15 minut. Przed podaniem zupy, warto sprawdzić jej smak i w razie konieczności uzupełnić solą bądź pieprzem. Do tak przyrządzonej grochówki można dodać również wędzone żeberka czy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na tradycyjną zupę gulaszową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też