Uniwersalny sos pieczarkowy, który nadaje się do wszystkiego!

Sos pieczarkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos pieczarkowy

  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Masło
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 80 ml Śmietana 18%
  • 350 g Pieczarki
  • 2 łyżki Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pieczarki starannie umyj, osusz, po czym pokrój na dość cienkie plasterki.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po chwili dorzuć czosnek i plasterki pieczarek. Wymienione składniki smaż przez ok. 5 minut, aż wydzielająca się woda z pieczarek odparuje, a kawałki grzybów zaczną się apetycznie rumienić.

  3. 3

    Do pieczarek dodaj masło, sól, czarny pieprz mielony i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  4. 4

    Teraz  na patelnię wlej śmietankę. W razie potrzeby dopraw sos pieczarkowy, po czym zagotuj i ściągnij z palnika.

  5. 5

    Jeżeli sos pieczarkowy będzie zbyt gęsty, można go z łatwością rozrzedzić, dodając bulion, odrobinę mleka, a nawet wodę.

    Wypróbuj także przepis na polędwiczki w sosie kurkowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też