Perfekcyjny przepis na sos pomidorowy do gołąbków — smak, który pamiętasz z dzieciństwa

Sos pomidorowy do gołąbków
Źródło: Shutterstock/ESstock

Składniki

Sos pomidorowy do gołąbków

  • 250 ml Przecier pomidorowy
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 375 ml Bulion
  • 1 łyżka Śmietana 18%
  • Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżeczka Suszony majeranek
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej bulion, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i połóż garnuszek na palniku o małej mocy.

  2. 2

    Dopraw sos pomidorowy do gołąbków suszonym majerankiem, oregano, solą, cukrem i czarnym pieprzem mielonym. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie odlej ok. 1/2 szklanki roztworu i odstaw do lekkiego przestudzenia.

  3. 3

    Do szklanki z przestudzonym bulionem dodaj kwaśną śmietanę oraz mąkę pszenną. Składniki bardzo starannie wymieszaj. Sos nie może zawierać żadnych grudek. Następnie dolej niewielką ilość wrzącego bulionu i ponownie wymieszaj zawartość szklanki. Wlej roztwór do gotującego się wywaru i energicznie wymieszaj komponenty. Gdy potrawa się zagotuje, wyłącz palnik i dodaj przecier pomidorowy.

  4. 4

    Sos pomidorowy do gołąbków dopraw do smaku przyprawami i serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Ten aromatyczny specjał możesz wykorzystać także do urozmaicenia wielu potraw m.in. makaronów, klopsików oraz zapiekanek ziemniaczanych.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też