Przepis na ketchup, który robi w domu Maryla Rodowicz. Na pewno ci zasmakuje

Domowy ketchup
Źródło: Shutterstock/Daria Saveleva

Składniki

Domowy ketchup

  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 2 sztuki Pomidory malinowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 Szczypta Sól morska
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet jabłkowy

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę z łupin i pokrój w pióra. Następnie obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę.

  2. 2

    Umyj pomidory malinowe i pokrój je na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Posiekaj drobno papryczkę chilli.

  4. 4

    Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż składniki aż do zarumienienia. 

  5. 5

    Po chwili na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz kawałki świeżych pomidorów i posiekaną papryczkę chilli. Całość starannie wymieszaj. 

  6. 6

    Pod koniec smażenia dopraw składniki, dodając czarny pieprz mielony, sól oraz ocet jabłkowy. Zmniejsz moc palnika i duś całość jeszcze przez ok. 90 minut. 

  7. 7

    Gotowy domowy ketchup umieść w wyparzonych słoiczkach, poddaj pasteryzacji, a następnie przechowuj w lodówce. Bez pasteryzacji ketchup nadaje się do spożycia przez ok. 7 dni. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też