Domowy bałkański sos z papryki. Kultowy ajvar w twojej kuchni

Bałkańska pasta z papryki
Źródło: Shutterstock/Melica

Składniki

Składniki na bałkański sos z papryki

  • 4 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 2 sztuki Cebula
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 sztuka Bakłażan
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 łyżeczka ostra papryka

Przygotowanie

  1. 1

    Do przygotowania przepisu na bałkański sos z papryki niezbędny będzie piekarnik – rozgrzany do 240 stopni Celsjusza. Czekając aż osiągnie odpowiednią temperaturę, możemy się zabrać za przygotowanie składników.

  2. 2

    Papryki myjemy i kroimy na cztery części, pozbywając się gniazd nasiennych. 

  3. 3

    Papryczkę chili rozcinamy wzdłuż na dwie połowy i pozbawiamy nasion.

  4. 4

    Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a potem na ćwiartki. 

  5. 5

    Jedną z dwóch cebul obieramy z łupinek i także kroimy na połówki, a później na ćwiartki. Trzy ząbki czosnku pozostawiamy w łupinkach, dwie obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Drugą cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy na małe części.

  6. 6

    Oprócz posiekanej cebuli i startego na tarce czosnku, wszystkie pozostałe warzywa: papryki, bakłażana, cebule, czosnek w łupinkach układamy na blasze i pieczemy przez około 20 minut. Po upłynięciu tego czasu przekładamy do woreczka strunowego i szczelnie zamykamy na około 30 minut. Po tym czasie otwórzcie torebkę i obierzcie paprykę i bakłażana ze skóry.

  7. 7

    Pieczone warzywa rozdrabniamy w malakserze, dodając do nich także surową cebulę i starty surowy czosnek.

  8. 8

    Do zmiksowanych warzyw dodajemy oliwę, a także przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz. Całość na koniec bardzo dokładnie mieszamy. Ajvar – bałkański sos z papryki jest gotowy.

  9. 9

    Jeśli macie ochotę, sos bałkański można zrobić w większej ilości i przełożyć do słoików a następnie poddać procesowi pasteryzacji. Jak? Przygotować słoiczki – dokładnie je myjąc i przelewając wrzątkiem. Do szklanych pojemniczków wkładamy gorącą pastę, zakręcamy suchymi zakrętkami i ustawiamy na bawełnianej ściereczce w garnku z gotującą się wodą. Po kwadransie słoiki wyjmujemy, ustawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Jak poznać, czy proces się powiódł? Nakrętki powinny być zassane do środka.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też