Pierogi ze śliwką i pieczonymi orzechami Grzegorza Łapanowskiego, specjalnie dla Smak.pl

Pierogi ze śliwką, faszerowane pieczonymi orzechami laskowymi
Źródło: Kamil Zieliński - Studio Zielnik / Stylizacja Tomasz Podlasiewski.

Składniki

  • 100 ml Wrzątek
  • 200 g Mąka pszenna
  • 0 Szczypta Sól
  • 150 g Suszone śliwki
  • 60 g Pieczone orzechy laskowe

Przygotowanie

  1. 1

    Z mąki i wody zagnieć ciasto. Nie musisz dokładnie wyrabiać. Wystarczy, jeśli składniki się połączą. Zawiń je w ściereczkę i odłóż na 20-30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj cienko. Wycinaj koła. Klej pierogi.

  2. 2

    Śliwki sparz. No chyba, że są bardzo soczyste. A bywają takie, to nie trzeba. 

  3. 3

    Każdą śliwkę nafaszeruj dwoma upieczonymi orzechami laskowymi.

  4. 4

    Pierogi faszeruj śliwkami. Zaklej ładnie i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię gotującej się wody i po tym jeszcze przez 2 minuty.

  5. 5

    Gotowane pierogi podawaj z rumianym masłem, bitą śmietaną i cukrem pudrem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też