Domowy wermut — przepis na mistrzowskie wino aromatyzowane

Wermut
Źródło: GettyImages

Składniki

Wermut

  • 200 ml Porto
  • 1 g Szafran
  • 5 sztuk Igły rozmarynu
  • 250 ml Brandy
  • 2 g Skórka z grejpfruta
  • 100 ml syrop cukrowy
  • 2 laski Cynamon
  • 1 g Ziarna kopru włoskiego
  • 2 butelki Białe wino
  • 3 g Suszony piołun
  • 1 laska Wanilia
  • 2 g Skórka z pomarańczy
  • 1 sztuka Anyż gwiazdkowaty
  • 1 g Gałka muszkatołowa
  • 2 g Suszony rumianek
  • 2 g Skórka z cytryny
  • 8 sztuk Ziarna kardamonu

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgnieć w moździerzu kardamon, anyż i cynamon.

  2. 2

    W słoiku umieść wszystkie przygotowane przyprawy i zalej je porcją brandy. Naczynie szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 tygodnie. Każdego dnia należy wstrząsnąć słoikiem, aby mieszanka stała się jeszcze aromatyczniejsza.

  3. 3

    Gdy upłynie wskazany czas, przefiltruj powstałą mieszankę. Możesz wykorzystać do tego celu gazę lub filtry do kawy. 

  4. 4

    Do garnka wlej białe wino, syrop cukrowy oraz przefiltrowaną mieszankę przypraw. Połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj miksturę przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając całość. Następnie wlej do garnka także porto i ściągnij naczynie z kuchenki. 

  5. 5

    Gotowy wermut pozostaw do wystudzenia. Gdy płyn osiągnie temperaturę pokojową, rozlej go do czystych butelek i szczelnie zakręć. Odstaw trunek w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 30 dni. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też