Domowy wermut — przepis na mistrzowskie wino aromatyzowane
W ostatnich latach samodzielnie produkowane trunki cieszą się coraz większą popularnością. W wielu domach chętnie przygotowuje się wina i nalewki, aby degustować się swojskim napojem podczas szczególnych okazji. Wermut najczęściej kojarzy się z czymś wykwintnym, niemożliwym do wykonania. Nic bardziej mylnego! Napój ten można z łatwością przyrządzić na bazie bogatej mieszanki ziół i przypraw. Konieczna jest co prawda duża doza cierpliwości, niemniej zmagania zostaną sowicie wynagrodzone. Ten wykwintny trunek oferuje smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Wermut
- 200 ml Porto
- 1 g Szafran
- 5 sztuk Igły rozmarynu
- 250 ml Brandy
- 2 g Skórka z grejpfruta
- 100 ml syrop cukrowy
- 2 laski Cynamon
- 1 g Ziarna kopru włoskiego
- 2 butelki Białe wino
- 3 g Suszony piołun
- 1 laska Wanilia
- 2 g Skórka z pomarańczy
- 1 sztuka Anyż gwiazdkowaty
- 1 g Gałka muszkatołowa
- 2 g Suszony rumianek
- 2 g Skórka z cytryny
- 8 sztuk Ziarna kardamonu
Przygotowanie
- 1
Rozgnieć w moździerzu kardamon, anyż i cynamon.
- 2
W słoiku umieść wszystkie przygotowane przyprawy i zalej je porcją brandy. Naczynie szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 tygodnie. Każdego dnia należy wstrząsnąć słoikiem, aby mieszanka stała się jeszcze aromatyczniejsza.
- 3
Gdy upłynie wskazany czas, przefiltruj powstałą mieszankę. Możesz wykorzystać do tego celu gazę lub filtry do kawy.
- 4
Do garnka wlej białe wino, syrop cukrowy oraz przefiltrowaną mieszankę przypraw. Połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj miksturę przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając całość. Następnie wlej do garnka także porto i ściągnij naczynie z kuchenki.
- 5
Gotowy wermut pozostaw do wystudzenia. Gdy płyn osiągnie temperaturę pokojową, rozlej go do czystych butelek i szczelnie zakręć. Odstaw trunek w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 30 dni.
Zobacz także:
Wermut zasłynął jako aperitif, czyli alkohol, którego celem jest ożywienie apetytu i przygotowanie żołądka na degustację zbliżających się potraw. Często wykorzystywany jest także jako baza do rozmaitych koktajli alkoholowych. Kucharze chętnie stosują wermut jako składnik sosów, zup, czy gulaszu. Bez skrępowania można więc stwierdzić, że to bardzo uniwersalny trunek, pasujący do wielu dań i okazji. Zachęcamy, aby przygotować fenomenalny wermut we własnym domu. Nie jest to takie trudne, jak się wydaje. Jedynym wyzwaniem jest czas przygotowania — sporządzenie domowego wermutu zajmuje bowiem 1,5 miesiąca.
Zobacz także: Przepis na jeden z najpopularniejszych drinków świata. Long Island przygotujesz w 5 minut
Jak wykorzystać domowy wermut? Sprawdzone sposoby
Wermut to perfekcyjny aperitif, który należy serwować przed posiłkiem. To nieprzeciętna metoda, na rozpoczęcie wieczoru w elegancki i luksusowy sposób. Jego gorzki, korzenny aromat sprawia, że dochodzi do wzmocnienia smaku spożywanych potraw. Wermut, gdy jest podawany przed daniem głównym, perfekcyjnie komponuje się z wędlinami, serami, czy oliwkami. Jeżeli pragniesz nadać spotkaniu dystyngowanego charakteru, omawiany trunek z pewnością Ci w tym pomoże.
Wermut od dekad wykorzystywany jest jako składnik różnorodnych koktajli. Alkohol ten często łączony jest z ginem. To kompozycja, która tworzy cieszący się niesłabnącą popularnością drink Martini. Innym kultowym sposobem na wykorzystanie tego alkoholu jest połączenie go z wódką. To z kolei przepis na klasyczny Manhattan. Charakteryzowany alkohol można ponadto wykorzystać jako składnik autorskich koktajli i tworzenie własnych, niepowtarzalnych kompozycji smakowych.