Zupa grzybowa jak u babci
Zupa grzybowa to uniwersalne danie, które można zrobić zarówno ze świeżych jak i suszonych grzybów. Zobacz, jak zrobić smaczną i aromatyczną zupę grzybową jak u babci.
Składniki
- 400 g Mięso drobiowe
- 100 g Kurki
- 100 g Podgrzybki
- 50 g Borowiki
- 50 g Maślaki
- 1 pęczek Natka pietruszki
- 1 sztuka Marchewki
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Pietruszka
- 3 łyżki Śmietana kremówka 36%
- 1.4 sztuka Seler
- 2 szczypty Sól
- 2 szczypty Pieprz
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 3 sztuki Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Wywar na zupę grzybową: Mięso przelej zimną wodą, oczyść z ewentualnych błonek i włóż do garnka. Marchewkę, korzeń pietruszki, selera oraz cebulę umyj, obierz, dodaj do mięsa. Zalej mięso zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, zagotuj. Jeśli pojawią się tzw. “szumowiny”, zdejmij je łyżką cedzakową lub małym sitkiem, dodaj ziele angielskie i liścia laurowego. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
- 2
Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso. Mięso obierz, warzywa pokrój na mniejsze części, a bulion przelej przez sito.
- 3
Grzyby oczyść, umyj w zimnej wodzie i wrzuć do bulionu. Gotuj przez 25 minut na małym ogniu. Zdejmij zupę z ognia, dodaj do niej warzywa oraz mięso i dokładnie zmiksuj. Dodaj śmietankę, przypraw do smaku i zamieszaj.
- 4
Zupę posyp natką pietruszki i serwuj z domowymi grzankami lub pieczywem. Zobacz przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów.
Jakie grzyby do zupy grzybowej?
Głównym składnikiem smacznej zupy grzybowej są oczywiście grzyby. Zupę możesz zrobić z mieszanki grzybów świeżych lub suszonych. Najlepiej sięgnąć po młode podgrzybki, kurki, borowiki, maślaki, opieńki, ale sprawdzą się także grzyby w jednym rodzaju, najleosze będą podgrzybki. Ważne jest to, aby grzybów było dość dużo, bo tylko wtedy zupa będzie miała intensywny, grzybowy smak. Grzyby świeże należy dokładnie oczyścić z piasku i ściółki, oraz umyć w zimnej wodzie. Jeśli chcesz przygotować zupę z suszonych grzybów użyj trochę mniej grzybów niż świeżych. Grzyby suszone trzeba wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i do zupy dopiero gdy będą miękkie.
Zupa grzybowa to propozycja dla osób lubiących grzyby zarówno świeże jak i suszone. Zupę grzybową można przygotować na kilka sposobów, jednym z nich jest zupa krem jak w poniższym przepisie. Jeśli nie lubisz kremów, możesz przygotować zupę grzybową jak u babci. Wystarczy przygotować bulion mięsny (może być drobiowy, wtedy trzeba przygotować go jak rosół z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym lub z kości wieprzowej, ostatecznie można zrobić bulion warzywny). Warzywa z bulionu należy wyjąć i pokroić w kostkę, odłożyć na bok. Mięso wyjąć z zupy, bulion przecedzić (z mięsa można zrobić np. farsz do pierogów lub krokietów). Grzyby świeże należy oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części, dodać do bulionu, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie do zupy dodać warzywa, śmietankę. Zagotować i dodać pokrojoną natkę pietruszki. do zupy możesz dodać ziemniaki lub makaron np. kokardki.
Zupa kurkowa jak u babci
Zupa kurkowa to doskonała propozycja na letni obiad, jest smaczna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Jak zrobić zupę kurkową? To proste. Obierz i umyj w zimnej wodzie 400g świeżych kurek i podsmaż je na łyżce masła przez około 15 minut. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do kurek, podsmaż przez około 5 minut. Grzyby i cebulę przełóż do garnka, zalej bulionem mięsnym lub wodą, dodaj ziele angielskie, liścia laurowego, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i gotuj aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do zupy 2 łyżki śmietanki 30% i natkę pietruszki.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Spożywanie grzybów ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Grzyby to źródło białka, błonnika, witaminy B1, B2 E i C, a także potasu, fosfor, magnezu, wapnia, miedzi, żelaza, selenu i cynku. Grzyby dostarczają do naszego organizmu witaminę D (witaminy tej nie znajdziemy w pokarmach roślinnych). Grzyby są ciężkostrawne, nie powinny ich jeść kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby, które mają problemy z układem pokarmowym.