Zupa grzybowa jak u babci

Zupa grzybowa jak u babci
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Mięso drobiowe
  • 100 g Kurki
  • 100 g Podgrzybki
  • 50 g Borowiki
  • 50 g Maślaki
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 3 łyżki Śmietana kremówka 36%
  • 1.4 sztuka Seler
  • 2 szczypty Sól
  • 2 szczypty Pieprz
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 3 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Wywar na zupę grzybową: Mięso przelej zimną wodą, oczyść z ewentualnych błonek i włóż do garnka. Marchewkę, korzeń pietruszki, selera oraz cebulę umyj, obierz, dodaj do mięsa. Zalej mięso zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, zagotuj. Jeśli pojawią się tzw. “szumowiny”, zdejmij je łyżką cedzakową lub małym sitkiem, dodaj ziele angielskie i liścia laurowego. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.

  2. 2

    Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso. Mięso obierz, warzywa pokrój na mniejsze części, a bulion przelej przez sito.

  3. 3

    Grzyby oczyść, umyj w zimnej wodzie i wrzuć do bulionu. Gotuj przez 25 minut na małym ogniu. Zdejmij zupę z ognia, dodaj do niej warzywa oraz mięso i dokładnie zmiksuj. Dodaj śmietankę, przypraw do smaku i zamieszaj.

  4. 4

    Zupę posyp natką pietruszki i serwuj z domowymi grzankami lub pieczywem. Zobacz przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też