Wybitne grzane wino z przepisu babci — smak, którego się nie zapomina

Grzane wino
Źródło: GettyImages

Składniki

Grzane wino

  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Miód
  • 1 sztuka Anyż gwiazdkowaty
  • 500 ml Czerwone wino
  • 2 plastry Pomarańcza
  • 2 sztuki Goździki
  • 1 kawałek Kora cynamonu

Przygotowanie

  1. 1

    Pomarańczę sparz wrzątkiem, a następnie pokrój ją w plastry o grubości ok. 2 cm. 

  2. 2

    Do garnka wlej wino, po czym dodaj cukier, cukier waniliowy, miód, gwiazdki anyżu, goździki i kawałek kory cynamonu. Naczynie połóż na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj, regularnie mieszając. Gdy grzane wino zacznie delikatnie parować, ściągnij rondelek z kuchenki.

  3. 3

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też