Ciasto francuskie z jabłkami
Ciasto francuskie z jabłkami to dobry pomysł na szybkie śniadanie lub przekąskę dla dzieci i dorosłych. Ciasto jest chrupiące, a nadzienie jabłkowe miękkie co sprawia, że chcesz jeść to danie bez końca. Zobacz jak zrobić, ciasto francuskie z jabłkami i cynamonem.
Składniki
Ciasto francuskie z jabłkami
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 4 sztuki Jabłko
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Jabłka umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki.
- 2
Podziel jabłka na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, pokrój jabłka w dużą kostkę.
- 3
Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cynamon i cukier.
- 4
Podsmażaj przez około 5 minut, co jakiś czas mieszaj.
- 5
Odstaw jabłka do wystygnięcia.
- 6
Ciasto rozwiń na stolnicy, podziel na 12 kwadratów.
- 7
Na każdy kwadrat wyłóż przygotowane jabłka.
- 8
Złóż ciasto, tak aby powstał trójkąt. Przyciśnij brzegi.
- 9
Jajko rozbij widelcem, posmaruj przygotowane trójkąty cienką warstwą.
- 10
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż ciasto francuskie z jabłkami. Piecz przez 10 minut.
- 11
Podawaj mocno przestudzone lub zimne.
Ciasto francuskie, co to jest?
Ciasto francuskie, inaczej zwane ciastem płatkowym (pâte feuilletée) zostało wynalezione w XVII wieku nad Loarą. Jedna z legend głosi, że ciasto francuskie to wynik pomyłki - jeden z cukierników przez przypadek dodał do ciasta podwójną ilość masła. Po upieczeniu ciasto rozwarstwiło się i tak zostało zapoczątkowane przygotowywania ciasta płatkowego, czyli ciasta francuskiego. Ciasto francuskie charakteryzuje się bardzo cienkimi i delikatnymi warstwami. Jest delikatne i chrupiące zarazem. Ciasto francuskie sprawdza się w przygotowywaniu dań na słodko np. ciast, ciasteczek, ale także na słono, np. tarty, babeczki wytrawne.
Jak zrobić domowe ciasto francuskie?
Ciasto francuskie jest dostępne właściwie w każdym większym sklepie spożywczym, więc przygotowując dania z użyciem ciasta francuskiego, możesz sięgnąć po gotowe płaty ciasta lub przygotować ciasto w zaciszu domowym. Jak zrobić ciasto francuskie w domu? Przepis na około 0,5 kg ciasta francuskiego. Wlej do szklanki 100 ml zimnej wody, dodaj pół łyżeczki drobnej soli, mieszaj do czasu, aż sól się rozpuści. Do rondelka włóż 50 g masła, roztop i wystudź. Do miski wsyp 70 g mąki krupczatki i 140 g mąki pszennej w typie 450. Dolej słoną wodę oraz roztopione masło i zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w prostokąt, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. 200 g masła pokrój w kostkę, a następnie utrzyj na jednolitą masę. Podziel na 2 części. Jedną część połóż na folii spożywczej i uformuj mniejszy prostokąt jak ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki. Z drugą porcją masła zrób to samo. Zimne ciasto wyjmij z lodówki, połóż na stolnicy (najlepiej użyj stolnicy silikonowej), oprósz ciasto mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 2 centymetry. Z lodówki wyjmij jedną porcję masła i ułóż na cieście, tak aby rogi masła znajdowały się na środku ciasta. Ciasto złóż tak, aby powstała koperta. Dociśnij brzegi i rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Przygotowany prostokąt złóż na 3 części i odłóż do lodówki na kolejne 2 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na duży prostokąt i połóż na nim kolejną warstwę masła. Złóż brzegi ciasta tak, aby zakryć masło i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto złóż na 3 części i odstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij i rozwałkuj ciasto, następnie złóż na 3 części i włóż na godzinę do lodówki. Czynność powtórz jeszcze 2 razy, pamiętaj, aby przed każdym wałkowaniem oprószyć ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj na 3-4 milimetrowy prostokąt. Piecz na papierze do pieczenia przez 10-13 minut. Ciasto francuskie jest czasochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas.
Dodatki do ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który można wykorzystać do przygotowania deseru np. w formie ciasteczek, rogalików i ciast, a także dań głównych np. wytrawnych tart, zapiekanych mięs oraz zapiekanek warzywnych. Atutem ciasta francuskiego jest szybkie przygotowanie, do zrobienia ciasta francuskiego z jabłkami czy innymi owocami potrzebujesz zaledwie kilku minut, dlatego też warto mieć rolkę ciasta w lodówce.