Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto francuskie z jabłkami

  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 4 sztuki Jabłko
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki.

  2. 2

    Podziel jabłka na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, pokrój jabłka w dużą kostkę.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cynamon i cukier.

  4. 4

    Podsmażaj przez około 5 minut, co jakiś czas mieszaj.

  5. 5

    Odstaw jabłka do wystygnięcia.

  6. 6

    Ciasto rozwiń na stolnicy, podziel na 12 kwadratów.

  7. 7

    Na każdy kwadrat wyłóż przygotowane jabłka.

  8. 8

    Złóż ciasto, tak aby powstał trójkąt. Przyciśnij brzegi.

  9. 9

    Jajko rozbij widelcem, posmaruj przygotowane trójkąty cienką warstwą.

  10. 10

    Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż ciasto francuskie z jabłkami. Piecz przez 10 minut.

  11. 11

    Podawaj mocno przestudzone lub zimne.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też