Shake truskawkowy jak z restauracji
Shake truskawkowy to napój, który cieszy się ogromną popularnością. Wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, w których to słynny milk shake towarzyszy mieszkańcom niemal każdego dnia. Okazuje się, że shake truskawkowy można przygotować samodzielnie, bez uszczerbku na smaku i wizualnym mleczno-owocowego specjału. Sprawdź, jak zrobić shake truskawkowy, niczym z amerykańskiej restauracji. Raz przygotowany z pewnością pozostanie z Tobą na dłużej.
Składniki
- 1 szklanki Mleko 3,2%
- 300 g Truskawki
- 2 łyżki Cukier
- 1 łyżka Mleko w proszku
- 500 ml Lody waniliowe
- 1 laska Wanilia
Przygotowanie
- 1
Świeże truskawki starannie umyj w zimnej wodzie, po czym osusz je, używając kawałka ręcznika papierowego. Następnie pokrój owoce na mniejsze części, najlepiej w cieniutkie plastry i przełóż do większego naczynia. Truskawki zasyp cukrem (ok. 2 łyżkami), wymieszaj całość i włóż do zamrażarki. Owoce przechowuj w chłodzie ok. 60 minut.
- 2
Po upływie godziny schłodzone kawałki truskawek przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie do owoców dodaj tłuste mleko wraz z nasionkami wanilii (w przepisie wystarczy skorzystać z ok. 3 cm kawałka laski wanilii). Całość ponownie wymieszaj za pomocą blendera, aż shake truskawkowy nabierze idealnie gładkiej konsystencji.
- 3
Następnie do shake’a truskawkowego dodaj 1 łyżkę mleka w proszku i raz jeszcze zblenduj wszystkie składniki. Na koniec dodaj porcję lodów (np. waniliowych) i już na mniejszych ustawieniach robota kuchennego wymieszaj zawartość naczynia. Shake truskawkowy należy serwować niezwłocznie po jego przyrządzeniu.
Wypróbuj także przepis na witaminowy napój owocowo-warzywny.
Zimny, gęsty shake truskawkowy z dodatkiem porcji lodów waniliowych jest marzeniem wielu z nas podczas upalnych dni. To jedna z przyjemnych opcji na ochłodzenie się i orzeźwienie w czasie fali gorąca. Zamiast udawać się do jednej ze znanych restauracji serwujących fast food’y, warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie ulubionego napoju.
Przyrządzenie domowego shake’a truskawkowego z lodami jest naprawdę proste i nie wymaga wielu produktów czy sporego nakładu czasu. Wystarczy zgromadzić niezbędne składniki i wykonać mleczny napój z kawałkami świeżych lub mrożonych truskawek, postępując zgodnie ze wskazówkami, zawartymi w poniższym przepisie.
Czas przygotowania mlecznego napoju truskawkowego nie powinien przekroczyć 80 minut. Jeśli w przepisie skorzystamy z mrożonych kawałków truskawek, czas ten znacznie się skróci — shake truskawkowy można przygotować wówczas w zaledwie 15-20 minut.
Komu zasmakuje domowy shake truskawkowy z lodami?
Shake truskawkowy z lodami cieszy się sympatią nie tylko dzieci, ale i osób dorosłych. Fakt ten można wykorzystać podczas spotkań z rodziną i bliskimi znajomymi, np. w czasie letnich posiedzeń w ogródku. Zimny deser w postaci domowego milk shake’a z pewnością skradnie serca zaproszonych gości. To również oryginalny pomysł na urozmaicenie menu na imprezę dla dzieci, np. z okazji urodzin czy zakończenia roku szkolnego. Samodzielnie przygotowany shake truskawkowy można sporządzić ponadto jako deser podany po spożytym obiedzie czy przekąskę w ciągu dnia, zastępując napojem jeden z posiłków, np. podwieczorek.
Shake truskawkowy — jak zrobić mleczny koktajl rodem z amerykańskiej restauracji?
Samodzielne przyrządzenie milk shake’a truskawkowego nie jest skomplikowane. Aby cieszyć się smakiem niczym z ulubionej restauracji, warto wzbogacić przepis o dodatki, w postaci mleka w proszku, laski wanilii oraz lodów waniliowych. To połączenie, które pozwoli nam uzyskać doskonałą konsystencję, wspaniały smak i wygląd napoju.
Shake truskawkowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Wybierając pierwszą z wymienionych możliwości, umyte truskawki należy pokroić w plasterki, zasypać warstwą cukru i umieścić w zamrażarki, na ok. 60 minut. Z kolei mrożone owoce wystarczy wyjąć wcześniej, niedługo przed przystąpieniem do realizowania przepisu i postępować zgodnie z opisanymi poniżej wskazówkami.