Shake truskawkowy jak z restauracji

Shake truskawkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 szklanki Mleko 3,2%
  • 300 g Truskawki
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Mleko w proszku
  • 500 ml Lody waniliowe
  • 1 laska Wanilia

Przygotowanie

  1. 1

    Świeże truskawki starannie umyj w zimnej wodzie, po czym osusz je, używając kawałka ręcznika papierowego. Następnie pokrój owoce na mniejsze części, najlepiej w cieniutkie plastry i przełóż do większego naczynia. Truskawki zasyp cukrem (ok. 2 łyżkami), wymieszaj całość i włóż do zamrażarki. Owoce przechowuj w chłodzie ok. 60 minut.

  2. 2

    Po upływie godziny schłodzone kawałki truskawek przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie do owoców dodaj tłuste mleko wraz z nasionkami wanilii (w przepisie wystarczy skorzystać z ok. 3 cm kawałka laski wanilii). Całość ponownie wymieszaj za pomocą blendera, aż shake truskawkowy nabierze idealnie gładkiej konsystencji.

  3. 3

    Następnie do shake’a truskawkowego dodaj 1 łyżkę mleka w proszku i raz jeszcze zblenduj wszystkie składniki. Na koniec dodaj porcję lodów (np. waniliowych) i już na mniejszych ustawieniach robota kuchennego wymieszaj zawartość naczynia. Shake truskawkowy należy serwować niezwłocznie po jego przyrządzeniu.

     

    Wypróbuj także przepis na witaminowy napój owocowo-warzywny.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też