Sałatka wielkanocna
Prosta, smaczna i apetycznie prezentująca się sałatka wielkanocna to polecana przystawka, która powinna znaleźć się na świątecznym stole. Nie tylko doskonale smakuje, ale i przyciąga spojrzenia świętujących razem gości. Sprawdź przepis na najlepszą sałatkę wielkanocną z jajkiem. Jej przygotowanie zajmie niecałą godzinę.
Składniki
Sałatka wielkanocna
- 150 g Ser żółty
- 150 g Szynka
- 6 Jajko
- Rzodkiewka
- 0.5 Puszka Ananas
- 1 puszka Groszek konserwowy
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
- 1 słoik Seler konserwowy
- Rzeżucha
Sos do sałatki
- 2 łyżeczki Musztarda
- 5 łyżek Śmietana kwaśna
- 10 łyżek Majonez
Przygotowanie
- 1
Jajka umieść w garnku z zimną wodą, dodaj odrobinę soli i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, odlicz ok. 8 minut, wyłącz palnik i zalej jajka zimną wodą. Kiedy wystygną, zdejmij z nich skorupkę i pokrój na połówki.
- 2
Na sitko wysyp groszek i kukurydzę konserwową. Po odcedzeniu składników przełóż je do naczynia, w którym będzie znajdować się sałatka wielkanocna.
- 3
Wędlinę pokrój na drobne kawałki. Tak samo postępuj z serem żółtym. Drobno pokrojone składniki zapewnią bardziej estetyczny wygląd sałatki. Na warstwę sera i szynki poukładaj połówki pokrojonych wcześniej jajek — bardzo ważne jest jednak to, by umieścić je po bokach salaterki.
- 4
Przygotuj sos do warstwowej sałatki wielkanocnej. W tym celu połącz wszystkie składniki (majonez, musztardę oraz śmietanę) i dokładnie je wymieszaj. Połowę uzyskanego sosu rozsmaruj na wierzchu sałatki oraz kawałkach jajek.
- 5
Odcedź seler konserwowy, umieszczając go na durszlaku. Następnie posiekaj go na drobne kawałki. Tę samą czynność powtórz z ananasem. Odcedzone i pokrojone składniki wyłóż na wierzch sałatki wielkanocnej i pokryj je pozostałą porcją sosu.
- 6
Umyj rzodkiewki i pokrój je na mniejsze cząstki lub plasterki — posłużą jako dekoracja sałatki warstwowej.
- 7
Sałatka wielkanocna gotowa! Wierzch przysmaku posyp kawałkami pokrojonych rzodkiewek oraz świeżą rzeżuchą.
Wypróbuj także przepis na sałatkę z tuńczykiem.
Wielkanoc słynie z wielu pysznych potraw i przysmaków. Poza żurkiem podanym z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem prym wiodą wymyślne desery i sałatki. Jedną z atrakcyjnych propozycji jest warstwowa sałatka wielkanocna, składająca się z zaledwie kilku łatwodostępnych składników.
Produkty, które znajdują się w poniższym przepisie, kojarzą się nieodzownie z Wielkanocą. Znajdziemy w niej m.in. jajka ugotowane na twardo, rzeżuchę, pyszną wędlinę, ser żółty oraz groszek i kukurydzę konserwową. Całość podkreśla doskonały sos, który przewija się pomiędzy warstwami sałatki wielkanocnej oraz zdobi wierzch smakowitej przekąski.
Sałatka wielkanocna dobra nie tylko na Wielkanoc
Poza świętami Wielkanocy sałatkę warstwową z jajkiem można przygotować także jako dodatek do drugiego dania. Doskonale będzie komponować się m.in. z pieczonym mięsem. Jeśli zależy Ci na dodatkowym przyozdobieniu sałatki wielkanocnej, możesz ugotować więcej jajek i wykorzystać je do dekoracji jej wierzchu. Taki trik z pewnością zachęci domowników do spróbowania przystawki i przyciągnie niejedno spojrzenie.