Sałatka wielkanocna

 Sałatka wielkanocna
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka wielkanocna

  • 150 g Ser żółty
  • 150 g Szynka
  • 6 Jajko
  • Rzodkiewka
  • 0.5 Puszka Ananas
  • 1 puszka Groszek konserwowy
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 1 słoik Seler konserwowy
  • Rzeżucha

Sos do sałatki

  • 2 łyżeczki Musztarda
  • 5 łyżek Śmietana kwaśna
  • 10 łyżek Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka umieść w garnku z zimną wodą, dodaj odrobinę soli i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, odlicz ok. 8 minut, wyłącz palnik i zalej jajka zimną wodą. Kiedy wystygną, zdejmij z nich skorupkę i pokrój na połówki.

  2. 2

    Na sitko wysyp groszek i kukurydzę konserwową. Po odcedzeniu składników przełóż je do naczynia, w którym będzie znajdować się sałatka wielkanocna.

  3. 3

    Wędlinę pokrój na drobne kawałki. Tak samo postępuj z serem żółtym. Drobno pokrojone składniki zapewnią bardziej estetyczny wygląd sałatki. Na warstwę sera i szynki poukładaj połówki pokrojonych wcześniej jajek — bardzo ważne jest jednak to, by umieścić je po bokach salaterki.

  4. 4

    Przygotuj sos do warstwowej sałatki wielkanocnej. W tym celu połącz wszystkie składniki (majonez, musztardę oraz śmietanę) i dokładnie je wymieszaj. Połowę uzyskanego sosu rozsmaruj na wierzchu sałatki oraz kawałkach jajek.

  5. 5

    Odcedź seler konserwowy, umieszczając go na durszlaku. Następnie posiekaj go na drobne kawałki. Tę samą czynność powtórz z ananasem. Odcedzone i pokrojone składniki wyłóż na wierzch sałatki wielkanocnej i pokryj je pozostałą porcją sosu.

  6. 6

    Umyj rzodkiewki i pokrój je na mniejsze cząstki lub plasterki — posłużą jako dekoracja sałatki warstwowej.

  7. 7

    Sałatka wielkanocna gotowa! Wierzch przysmaku posyp kawałkami pokrojonych rzodkiewek oraz świeżą rzeżuchą.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę z tuńczykiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też