Niepowtarzalna surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej. Smak, którego nie pomylisz z żadnym innym

Sałatka z kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Źródło: Shutterstock/Fatima_L

Składniki

Składniki na surówkę z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej

  • 0.5 Główka Biała kapusta
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 2 sztuki Marchew
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 0.33 Szklanka Ocet
  • 0.33 Szklanka olej

Przygotowanie

  1. 1

    Żeby wszystkie smaki się dobrze przegryzły, surówkę z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej warto przygotować z jedno-dwudniowym wyprzedzeniem i potrzymać w zamkniętym pojemniczku z lodówce. Jest to danie na tyle uniwersalne, że jako dodatek będzie pasowało do wielu typowo polskich obiadów – zarówno wegetariańskich, mięsnych jak i z rybą w roli głównej.

  2. 2

    Pierwszym krokiem w przygotowaniu surówki z białej kapusty w zalewie będzie poszatkowanie na drobne kawałki białej kapusty.

  3. 3

    Umyte i obrane marchewki z kolei ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  4. 4

    Czosnek pozbawiamy łupin i przeciskamy przez praskę lub – jeśli jej nie mamy – siekamy czosnek na drobne kawałeczki.

  5. 5

    W garnku umieszczamy cukier i sól oraz czosnek i zalewamy je octem i olejem. Garnek stawiamy na gazie i doprowadzamy do zagotowania wszystkich składników.

  6. 6

    Do garnka z gorącą zalewą dodajemy poszatkowaną kapustę i startą marchew. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy – nawet przez kilka minut. Kapusta powinna pod wpływem temperatury nieco oklapnąć. Surówkę pozostawiamy w garnku póki nie  wystygnie.

  7. 7

    Ostatni element do pocięcie listków pietruszki na małe kawałki i dodanie do przestudzonej surówki z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej. Dokładnie mieszamy całość, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też