Niepowtarzalna surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej. Smak, którego nie pomylisz z żadnym innym
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej? Kto nie kojarzy tego smaku nie do pomylenia. Chrupiąca, ale dość miękka kapusta z dodatkiem pietruszki i marchewki to prawdziwy polski klasyk. Idealny do obiadów z kotletami i smażoną rybą w rolach głównych, ale nie tylko.
Składniki
Składniki na surówkę z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
- 0.5 Główka Biała kapusta
- 0.5 Pęczek Natka pietruszki
- 2 sztuki Marchew
- 3 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Sól
- 2 łyżeczki Cukier
- 0.33 Szklanka Ocet
- 0.33 Szklanka olej
Przygotowanie
- 1
Żeby wszystkie smaki się dobrze przegryzły, surówkę z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej warto przygotować z jedno-dwudniowym wyprzedzeniem i potrzymać w zamkniętym pojemniczku z lodówce. Jest to danie na tyle uniwersalne, że jako dodatek będzie pasowało do wielu typowo polskich obiadów – zarówno wegetariańskich, mięsnych jak i z rybą w roli głównej.
- 2
Pierwszym krokiem w przygotowaniu surówki z białej kapusty w zalewie będzie poszatkowanie na drobne kawałki białej kapusty.
- 3
Umyte i obrane marchewki z kolei ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- 4
Czosnek pozbawiamy łupin i przeciskamy przez praskę lub – jeśli jej nie mamy – siekamy czosnek na drobne kawałeczki.
- 5
W garnku umieszczamy cukier i sól oraz czosnek i zalewamy je octem i olejem. Garnek stawiamy na gazie i doprowadzamy do zagotowania wszystkich składników.
- 6
Do garnka z gorącą zalewą dodajemy poszatkowaną kapustę i startą marchew. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy – nawet przez kilka minut. Kapusta powinna pod wpływem temperatury nieco oklapnąć. Surówkę pozostawiamy w garnku póki nie wystygnie.
- 7
Ostatni element do pocięcie listków pietruszki na małe kawałki i dodanie do przestudzonej surówki z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej. Dokładnie mieszamy całość, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki.
Przeczytaj także:
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej nie jest trudna w wykonaniu, nie potrzeba także do niej oszałamiającej liczby produktów. Warto jednak zrobić ją z jednodniowym wyprzedzeniem przed podaniem, dzięki temu – po nocy spędzonej w lodówce wszystkie smaki się dobrze przegryzą, a kapusta „skruszeje”.
Na jakie okazje przygotowywać surówkę z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej?
Taka surówka to obiadowy klasyk. Można ją robić bez specjalnej okazji, jako całkiem normalny dodatek do obiadów. Będzie pasował do większości dań – na równi z surówką z tartej marchwi, czy z modrej kapusty. Ponieważ tej surówce dobrze robi czas, można śmiało zrobić jej większą ilość i dodawać do kolejnych dwóch-trzech obiadów w tygodniu.
Surówkę z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej można postawić także w salaterce obok innych tradycyjnych surówek z okazji bardziej uroczystego obiadu – doskonale bowiem podkreśli smaku gulaszu z kaszą czy pieczeni z ziemniakami.
Na co zwracać uwagę robiąc surówkę z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej?
Bardzo ważne w przygotowaniu tej surówki jest odpowiednie skomponowanie zalewy. To ważne, żeby kapusta nabrała słono-słodko-kwaśnego smaku i odpowiednio zmiękła. W przeciwieństwie do sałaty, która jest bardzo delikatna i nadmiernie dotykana wygląda nieapetycznie, kapusta ma sztywne, twarde liście i dość trudno ją zmiękczyć.
Drugą istotną i już wspomnianą kwestią jest czas. Ta surówka potrzebuje czasu na to, żeby „się zrobić”. Najpierw dłuższej chwili potrzebuje kapusta wrzucona do gorącej zalewy, żeby nieco się zmacerowała, a później całą surówka, żeby przejść smakami.
Do jakich dań najlepiej pasuje surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej?
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej jak wszystkie inne tradycyjne surówki będzie pasowała do wszystkich dań wytrawnych – kotletów, pierogów, ryb, mięs, dań wegetariańskich. Surówki są bardzo zdrowe i smaczne – nie powinno ich zabraknąć przynajmniej w jednym posiłku dziennie. Stanowić będą wspaniałe uzupełnienie i harmonijnie komponować się z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronami i kluskami.
Eksperci radzą, żeby surówki do gorących dań serwować na osobnych talerzykach. Dlaczego? Ponieważ nieodzownym elementem surówek jest sok, który puszczają warzywa. On zaś na jednym talerzu z daniem obiadowym zacznie się niepotrzebnie mieszać z rybą czy mięsem. Co więcej surówki to chłodny dodatek, który może oziębić resztę potrawy.