Doskonale znana sałatka z ogórków, papryki i cebuli do słoików na zimę. Klasyka wśród przetworów

Sałatka z ogórków, papryki, cebuli do słoików
Źródło: Shutterstock/Lika Mostova

Składniki

Składniki na sałatkę z ogórków, papryki i cebuli

  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 4 sztuki Cebula
  • 3 sztuki Marchew
  • 3 łyżki Sól

Składniki na zalewę do sałatki z ogórków, papryki i cebuli

  • 1 litr Woda
  • 250 ml Ocet spirytusowy
  • 80 g Cukier
  • 3 listki Liście laurowe
  • 0.5 Łyżeczka Ziarna kolendry
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz ziarnisty
  • 0.5 Łyżeczka Gorczyca

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą wodą – zwłaszcza ogórki gruntowe, na których może być piasek czy ziemia.

  2. 2

    Ogórków gruntowych nie trzeba obierać ze skóry - należy je pociąć na plasterki średniej grubości (mniej więcej pięć milimetrów).

  3. 3

    Marchewki pozbawiamy końcówek i bardzo dokładnie obieramy z wierzchniej warstwy. Tniemy je na dość cienkie plasterki. Marchewka jest twarda, dlatego w sałatce nigdy nie będzie tak miękka jak pozostałe warzywa.

  4. 4

    Papryki przekrajamy i pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy warzywo na mniejsze kawałki, a następnie na paski.

  5. 5

    Z cebuli zdejmujemy łupiny i kroimy ją w niezbyt grube krążki (ale można równie dobrze pokroić je także w kostkę czy połówki krążków).

  6. 6

    Wszystkie przygotowane i pokrojone warzywa umieszczamy w jednej misce lub garnku. Wsypujemy do niej trzy łyżki soli i dokładnie mieszamy, wgniatając dodatkowo sól rękami w warzywa. Tak przygotowane składniki odstawiamy na dwie godziny, ale nie dłużej niż cztery, w chłodniejsze miejsce. Raz na jakiś czas poświęcamy kilka chwil na ponowne ugniecenie warzyw. Dzięki temu składniki puszczą sok, a sól szybciej się rozpuści.

  7. 7

    Po upłynięciu czasu przeznaczonego na „solną kąpiel” ostatni raz ugniatamy warzywa i odlewamy z miski słony sok, odciskając składniki dłonią.

  8. 8

    Czas na przygotowanie słoików, do których trafią ogórki, papryka i cebula. Na taką ilość składników potrzebne będzie sześć słoików o pojemności 600 ml lub analogicznie większa lub mniejsza liczba słoików o innych pojemnościach (całość to 4200 ml pojemności). Słoiki muszą być idealnie czyste, nieuszkodzone, a zarówno część szklana, jak i metalowa nakrętka wyparzone we wrzątku.

  9. 9

    Warzywa umieszczamy w równych porcjach i o podobnym składzie i urozmaiceniu w poszczególnych słoikach – zostawiając 1/5 wysokości naczynia wolną.

  10. 10

    Czas przygotować zalewę. Jak? Litr wody wlewamy do garnka i dodajemy do niej 80 g cukru. Żeby dokładnie rozpuścić cukier, mieszając, zagotowujemy wodę. Nie przestając mieszać i gotować, dolewamy ocet spirytusowy 10%, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, kolendry i gorczycy. Całość gotujemy przed dwie minuty i zdejmujemy z gazu. Mieszamy.

  11. 11

    Gotową zalewę wlewamy do słoików wypełnionych warzywami do wysokości 1 cm od górnej krawędzi słoika. Drewnianym patyczkiem przesuwamy zawartość składników, żeby zalewa dotarła w każde miejsce. Staramy się tak rozlać zalewę, żeby w słoikach było po równo gorczycy, pieprzu i kolendry. W przypadku listków laurowych tak się nie da. Odczekajcie chwilę – być może trzeba będzie uzupełnić zalewę w słoikach. Ostatnim krokiem w przygotowaniu sałatki z ogórków, papryki i cebuli jest porządne i mocne zakręcenie słoików.

  12. 12

    Żeby słoiki dotrwały w idealnym stanie do zimy, należy je spasteryzować. W tym celu na dnie garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę a na niej słoiki z sałatką tak, żeby się nie stykały. Zalewamy słoiczki wodą do 3/5 wysokości i doprowadzamy wodę do wrzenia. Później zmniejszamy gaz i gotujemy rzez 20 minut.

  13. 13

    Na koniec ustawiamy słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy nakrętki zassały się do środka, a zawartość słoików jest szczelna. Po 10 minutach można umieścić je w suchej i chłodnej spiżarni. Sałatka będzie zawsze pod ręką wtedy, kiedy najdzie was ochota na danie z grilla, hot doga, burgera czy jako dodatek do typowego polskiego obiadu.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też