Kajmak – jak go zrobić szybko i prosto

Kajmak
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na kajmak

  • 1 puszka Słodzone mleko skondensowane
  • 50 g Masło
  • 3 krople Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Cała magia będzie się działa na patelni teflonowej lub takiej z grubym dnem – na niej powstanie kajmak. Pierwszym krokiem jest wlanie mleka skondensowanego, dodanie masła i ekstraktu waniliowego.

  2. 2

    Na małym ogniu należy gotować wszystkie składniki, nieustannie je mieszając drewnianą łyżką i pilnując, żeby mieszanina nie przypaliła się. Należy uzbroić się w cierpliwość i na stanie przy rondlu poświęcić od 10 do 20 minut.

  3. 3

    Kiedy masa osiągnie konsystencję zbliżoną do tej charakterystycznej dla budyniu, możemy uznać, że kajmak jest gotowy.

  4. 4

    Płynnym kajmakiem możemy śmiało dekorować mazurki, babeczki, stosować do dekoracji i jako nadzienie.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też