Ptysie od Katarzyny Bosackiej smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono.

Ptysie
Źródło: Shutterstock/BartTa

Składniki

Ptysie

  • 250 ml Woda
  • 200 g Mąka pszenna
  • 4 sztuki Jajko
  • 130 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Do garnka z nieprzywierającym dnem wlej wodę. Następnie dodaj masło i podgrzewaj składniki do chwili zagotowania. Wrzący roztwór ściągnij z kuchenki i wsyp do niego mąkę pszenną. Komponenty energicznie mieszaj do chwili powstania jednolitej masy. 

  4. 4

    Garnek z masą mączną połóż ponownie na palniku ustawionym na minimalną moc i podgrzewaj ciasto przez ok. 2 minuty. Gdy upłynie wyznaczony czas, masa powinna być zwarta i nie przyklejać się do ścianek garnka. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw ciasto do wystudzenia.

  5. 5

    Przestudzoną masę przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Do ciasta stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując komponenty.

  6. 6

    Ciasto na ptysie Katarzyny Bosackiej przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj pożądane kształty na przygotowanej blaszce.

  7. 7

    Foremkę z ciasteczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. Podpowiadamy, że gotowe ptysie można nadziewać zarówno farszem wytrawnym, jak i słodkim, wedle własnych upodobań.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też